Асфалтират другата седмица обходния маршрут на пътя Смолян-Мадан

Дончо Атанасов, управител на АПИ
Дончо Атанасов, управител на АПИ / БГНЕС

„Надяваме се другата седмица да асфалтираме и обезопасим пътя, който ще заобиколи срутището на пътя Смолян – Мадан”, заяви председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов по време на брифинг във връзка с огромното свлачище, повлякло земна маса и скали още в началото на месеца, предаде репортер на БГНЕС.

[i]БГНЕС припомня, че огромното свлачище край Смолян затвори напълно пътя между Смолян и Мадан. Все още 11 селища в района са със затруднен достъп.

Укрепването на свлачището ще струва държавата около 7 милиона лева, а работата ще продължи над половин година.

Докато тече работата по укрепването, жителите на селата в региона ще могат да ползват временен обходен път през село Влахово. Предварителните разчети показват, че изграждането му ще струва половин милион лева и ще бъде готов до една седмица. [/i]

„Срутището внезапно тръгна на 6 март, на 9 март бях там с няколко цели. Първо да огледам цялото срутище. Изпълнението на водопровода е над стария, който не е демонтиран и играе ролята на дренаж. Това е на около 200 метра над пътя", коментира Атанасов, като допълни, че до момента по тези комуникации функционирането на водопровода и енергийния системен оператор нямат никакви проблеми. Започнало е прокарването на нов път.

Инж. Атанасов подчерта, че утре пътят ще бъде пробит и отворен. В рамките на другата седмица пътят ще бъде асфалтиран и обезопасен, за да бъде достъпно преминаването на автомобили. Осигурени са достатъчно автобуси за връзка с областния център.

Областният управител и кметът на Смолян днес ще се срещнат с кметовете на всички села, които са засегнати от затварянето на главния път. „От днес върви геодезично заснемане, а от утре допълнителна геология, която трябва да се извърши в този участък“, добави Дончо Атанасов.

„Най-важното е да няма социално напрежение при такива тежки ситуации. Имаме стегната организация. За хората ще бъдат осигурени колкото е необходимо транспортни средства, за да имат връзка с областния град. Имаме алтернативни маршрути. Всичко е свързано и с метеорологичните условия, които очакваме в следващите 2-3 дни с ниски температури. Работата продължава денонощно и молбата ни е за търпение на хората, които не бива да се чувстват изолирани. Старият път, докато не започнат укрепителни мероприятия на масива, няма как да отговоря кога ще бъде пуснат“, допълни още той.

„На базата на механизма на развитие на срутищния процес, нашето предложение към АПИ е, че на този етап не е допустимо разчистването на пътя и осигуряването на преминаването през него”, заяви доц. д-р Стефчо Стойнев, който е ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и ръководител на създадената експертна група по случая.

Според него причините са, че срутените скални маси играят контрафорсна роля. Той добави, че ако се отнеме част от тези скални маси, това би нарушило равновесието на блока отгоре и има риск цялото скално количество да се озове на пътя или в долината на река Черна. Взетото решение за обходен път е правилно, защото дори да се тръгне към разчистване на тези скални маси, ремонтирането и възстановяването на пътя, също изисква затварянето му за около 4-6 месеца.

„Проучвателните проекти могат да се извършват и в това състояние, но самите възстановителни работи трябва да изчакат стабилизацията на процеса и затихването му. Отварянето на пътя на всяка цена не е най-важното, много по-важни са строителните процеси, свързани с безопасността. Зоната на стария водопровод трябва да се ремонтира и обезопаси. Задължително трябва да се тампорират пукнатините“, добави още Стойнев. /БГНЕС