Шестима българи бяха отличени с първите трофеи на франкофонията

Шестима българи бяха отличени с първите трофеи на франкофонията
Шестима българи бяха отличени с първите трофеи на франкофонията / БГНЕС

На 20 март – Международният ден на франкофонията у нас за първи път бяха връчени „Трофеите на франкофонията”, предаде репортер на БГНЕС.

Международната организация на франкофонията (OIF) чрез регионалния офис за Централна и Източна Европа, и групата на франкофонските посланици в България, организираха Национален форум "Трофеи на Франкофонията". Той се проведе в Народното събрание по повод месеца на франкофонията, който се чества едновременно в Централна и Източна Европа със събития на регионално и национално ниво.

Днес отбелязваме Международния ден на франкофонията – празник на френския език и култура, но и празник на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие. България се присъединява като пълноправен член към франкофонската общност през 1993 г. по време на V-та франкофонска среща на върха на остров Мавриций.

Именно 25 годишнината от членството на България в Международната организация на франкофонията е повод да се връчат тази година за първи път отличията.

Форумът днес се проведе в Народното събрание. Зам.-председателят на НС Емил Христов посочи, че повече от 200 млн. души говорят френски. „Всички дори тези, които не говорят френски, го възприемат като език на равенството, на приятелството, на пътя към едно свободно общуване”, каза той. Христов отбеляза, че преди 25 години, страната ни е била една от първите в Централна и Източна Европа, която получи статут на пълноправен член на франкофонията.

Днес шестима българи бяха отличени за работата си в името на франкофонията и влиянието на френския език. Те получиха трофеите на франкофонията – статуетка, която се връчва за първа година. „Избрахме 6 категории за тези награди. Те са в областта на образованието, средното и висшето образование, в областта на журналистиката, на предприемачеството, в спорта.

Това ясно показва, че в България има една жива франкофония, тя не може да бъде свързвана само с преподаването на френски език. Тези категории показват, че във всички области от живота има изтъкнати франкофони, които благодарение на познанията си по френски език, на пътя, който са изминали, било във Франция или в някоя друга франкофонска страна, са постигнали успехи и тук на местна почва са допринесли за развитието на франкофонията и на нейните ценности. А това са мир, демокрация, хармонично съвместно съжителство, права на човека”, каза Рени Йотова, която е регионален директор на франкофонията.

25 годишнината от членството на България в Международната организация на франкофонията е повод да се връчат тази година за първи път отличия
25 годишнината от членството на България в Международната организация на франкофонията е повод да се връчат тази година за първи път отличия / БГНЕС

След като получи отличието си, журналистът Светослав Терзиев напомни, че от 8 месеца в Народното събрание, отлежават предложения на Съюза на българските журналисти за законодателни промени и комисията за медии и култура не намира време да отвори папката и да види какво предлагат българските журналисти. „В същото време депутат, който е в конфликт на интереси в медийната сфера предлага законодателна промяна, така че след нейното приемане България ще отиде още по-назад може би в класацията някъде към Турция, т.е. към 150-о място”, каза Терзиев. Той отправи призив към депутатите в този ден на франкофонията: Да се върнем към онзи модел, който издигна българска култура, който издигна българските медии на едно европейско равнище. Иначе ние ще се върнем към другия модел, ориенталският, от който опитахме да излезем преди два века с помощта именно на френския пример, на френския модел.

Светослав Терзиев  напомни, че от 8 месеца в Народното събрание, отлежават предложения на Съюза на българските журналисти за  законодателни
Светослав Терзиев напомни, че от 8 месеца в Народното събрание, отлежават предложения на Съюза на българските журналисти за законодателни / БГНЕС

Сред нещата, които отбеляза волейболистът Владимир Николов, който също бе отличен, беше и това, че във Франция отглеждането на деца е много по-лесно, отколкото в България. „Аз имам 4 и 3 от тях сме ги отглеждали във Франция”, посочи той. Волейболистът отправи призив към депутатите, ако може да вземем този положителен пример, който имаме в Европа на една ръка разстояние и който работи.

Отличени още бяха Жаклин Вагенщайн, Ангел Петров, Кирил Ангелов и Весела Тодорова. /БГНЕС