34 908 души са се обърнали към омбудсмана, засега само един депутат е дарил за „Великден за всеки“

Манолова коментира, че кампанията „Великден за всеки“ е в своя разгар
Манолова коментира, че кампанията „Великден за всеки“ е в своя разгар / БГНЕС

През 2017 година 34 908 души са се обърнали за помощ и съдействие към омбудсмана. Това заяви на брифинг в Народно събрание омбудсманът Мая Манолова, която представи доклад за дейността на институцията през 2017 г., предаде репортер на БГНЕС.

В сравнение с 2016 година броят на жалбите е нараснал с 20%, като това са 12 635. От тях 12 539 жалби са приключени. По тях са отправени над 1800 препоръки до различни институции. Всяка втора препоръка е изпълнена.

Преобладават жалбите срещу монополните дружества и за защита на гражданите в качеството им на потребители, които са 3060. Следващите по брой жалби са за защита на социални права на гражданите- неплатени заплати, трудова експлоатация, проблеми с пенсионирането. На трето място са жалбите, свързани с изпълнителното производство, частните съдебни изпълнители и техните свръхправомощия.

Жалбите, свързани със свръхзадлъжнялостта на българите са се увеличили през 2017 г., като те са 1752. Все по трудно гражданите плащат сметките си към банки, фирми за бързи кредити, лизингови компании и други небанкови институции.

От друга страна Мая Манолова коментира, че кампанията „Великден за всеки“ е в своя разгар. Тя уточни, че ще представи на ръководствата на парламентарните групи писмо с молба и депутатите да се включат в подкрепата на възрастните хора на България.

„Да дарят според възможностите си за трапезата на бедстващ пенсионер за светлия християнски празник Великден. До момента само един депутат е направил дарение в кампанията „Великден за всеки“. Надявам се, че след днешното ни посещение ще има и други“, апелира още омбудсманът./БГНЕС