Павел Антонов: Нищо патриотично няма в това да се връща тютюнопушенето и отслабва контролът

Няма никаква логика, поради която нашето общество да иска да прегръща един самоубийствен и опасен навик
Няма никаква логика, поради която нашето общество да иска да прегръща един самоубийствен и опасен навик / БГНЕС

Абсолютно невъзможно е да се върне назад забраната за тютюнопушене. Хората имат право на бездимна обществена среда, контролът в момента не е адекватен.

Това заяви пред БГНЕС координаторът на гражданската инициатива България без дим Павел Антонов. Темата за забраната за тютюнопушене и доколко тя се спазва беше поставена преди няколко дни от вицепремиера Валери Симеонов, който не разбирал смисъла да се ограничава тютюнопушенето в заведения за хранене, след като това не се спазва.

Трябва да вървим към подобряване и затягане на законността, а не разглабяне на държавата в услуга на една или друга индустрия, смята Антонов, според когото дебат за връщане на тютюнопушенето в закрити обществени пространства няма място в дневния ред на обществото. Той е категоричен, че трябва да се върви в посока затягане на контрол, тъй като здравните инспекторати не могат да се справят, има пробойни и в законодателството. Затова трябва да се направят съвсем малки промени, за да могат актовете, които се налагат, да се налагат на собствениците на заведенията и на управителите, а не на индивидуални граждани, които после да падат в съда, каза той.

През 2012 г. видяхме абсолютната безспособност на държавата да наложи разделение, видяхме как се пушеше в сладкарници, в детски клубове, навсякъде. Това вече няма как да стане, да не говорим, че от 2013 г. имаме решение на Върховен административен съд, което ясно казва, че подобна стъпка е връщане от принципите на европейско право. Фактът, че сред самите Обединени патриоти има противодействие и несъгласие спрямо подобна инициатива, показва несъстоятелността на подобни предложения, заяви координаторът на България без дим.

Антонов обърна внимание на факта, че България е една от последните европейски страни, в която все още се виждат билбордове на тютюнева индустрия по пътищата, по телевизията и най-вече в развлекателните канали се промъква постоянно несанкционирана промоция на тютюневи изделия. Това трябва да се забрани, според него. Това е нещо, което България е длъжна да премахне по силата на рамковата конвенция на СЗО и националните закони. Това отново е въпрос на държавен интерес - да се премахнат пролуките и да се приложи общественият интерес като водещ принцип в законодателството, категоричен е Антонов.

Досега не е имало законодателна промяна, имаше нежелание, и отказ, имаше и министър на здравеопазването в предишен кабинет, който беше заявил, че никой не може да му забранява да си пуши, защото той бил страстен пушач. Тоест, имаше политика на парализиране на тази забрана.

Най-голямата разлика между България и страните от Европейския съюз е, че законите работят и държавата си ги спазват. Това се нарича държавност. Няма как да разглабяш държавата, да разхлабяш законите, да насърчаваш това те да не се спазват, да обезсилваш институциите и след това да се учудваш, че нацията не е здрава, че има проблеми с асмите, че България е рекордьор по ракови заболявания… Ами как да бъде, нищо патриотично няма в това да се връща и да се отслабва контролът над тютюнопушенето, категоричен е Павел Антонов.

Абсолютно невъзможно е да се върне назад забраната за тютюнопушене
Абсолютно невъзможно е да се върне назад забраната за тютюнопушене / БГНЕС

Българите са съвсем нормални европейци, които държат на здравето на децата си, държат на собствения си добър начин на живот. Няма никаква логика, поради която нашето общество да иска да прегръща един самоубийствен и опасен навик, заяви той и отбеляза, че подкрепата за забраната на тютюнопушенето расте още от 2012-2013 г., включително сред пушачите и това е подплатено с данни от проучвания. Така че обществото е готово, обществото е приело тази мярка. Сега топката отива при хората, които диктуват и водят обществения дебат и обществената политика – това са политиците, лидерите на мнения, медиите.

Абсолютна лъжа е, че в България пушачите са повече от непушачите. Отговорността е на политическата класа и на хората, чието мнение звучи и се чува. Ние трябва да ги заставим да получим от тях отговорността, която дължат на своите избиратели, на своите зрители, на своите почитатели, заяви още Павел Антонов.

В заключение той съобщи пред БГНЕС, че в неделя, 22 април, коалицията за Живот без тютюнев дим ще домакинства солидна гражданска конференция с международно участие, на която ще бъдат обсъдени начините за подобряване на законодателството по отношение на контрола на тютюна. Още в понеделник, когато в София ще се проведе неформално заседание на министерските на здравеопазването от ЕС, коалицията ще сложи изработените предложения на масата. /БГНЕС