Журавльов: Роботи, модели на СУ-27 и СУ-37, авиосимулатор ще има на първия фестивал „От винта!” в РКИЦ

Над 90  разработки  ще видят столичани на  първото издание на Международния младежки фестивал за научно-техническо творчество „От винта!
Над 90 разработки ще видят столичани на първото издание на Международния младежки фестивал за научно-техническо творчество „От винта! / БГНЕС

Над 90 разработки ще видят столичани на първото издание на Международния младежки фестивал за научно-техническо творчество „От винта!” в София, което се открива на 27 април т.г. и ще продължи на 28 и 29 април в Руския културно-информационен център, предаде репортер на БГНЕС.

Първият фестивал „От винта!” в страната ни ще се проведе под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Сред експонатите са безпилотен авиационен камплекс Ера-5”, „Устройство за тренировки на летци и космонавти”, първият български авиосимулатор „Фотоника”, радиоуправлявем модел на самолета СУ-27 и стендов модел на самолета СУ- 37, модели на самолетите VTOL Stanser RSG-5 и Boeing-747, соларен самолет TwinRay Aircraft, телеуправляем подводен апарат „Кусто”, скоростен многофункционален тримаран, робот, който рисува.

Екип на БГНЕС се срещна с Павел Журавльов, ръководител на представителството на Россътрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център , който ни разказа подробности за тази проява, в която около 100 изобретатели от България и Русия – ученици, студенти, докторанти и млади специалисти ще покажат своите модели и разработки.

БГНЕС: Г-н Журавльов, какво представлява Фестивала „От винта!” и как се стигна до неговото първо провеждане в България в края на тази седмица в Руския културно-информационен център /РКИЦ/ в София?

Павел Журавльов: В нашите зали и изложбени пространства от 27 до 29 април т.г. ще се състои за първи път в България уникално събитие- Международния фестивал за младежко научно-техническо творчество „От винта!” . Той се провежда в Русия от 2005 г. и е част от мащабни технически форуми като Международния авиокосмически салон МАКС, HeliRussia, Морския салон в Санкт Петербург и др. Идеята да се проведе фестивала в България възникна преди около година- при нас се срещнаха ръководителят на „От винта!” Виктория Соболева, представителите на Россътрудничество, на неправителствената организация „Авиационно-космически форум- България”, както и учени и преподаватели от София- проф. Георги Чобанов, доц. Димитър Младенов, студенти и докторанти от СУ”Св. Климент Охридски”. Така се стигна до събитието, което предстои в края на седмицата в РКИЦ.

Искам да подчертая, че Фестивала „От винта!” в София не е държавна инициатива, а плод на усилията и надеждите на младите изобретатели от България Недислав Веселинов, Мариан Михайлов , Апостол Апостолов, Дамян Иванов и Елина Христова, които участваха в най-големите авиокосмически форуми в Русия от 2013 г. досега. Техните изобретения привлякоха вниманието и се радваха на успех. През 2016 г. в рамките на програмата „Новото поколение” в Русия на представителите на България бе връчен символичния винт с цветовете на българското и руското знаме лично от министъра на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Това послужи като стимул фестивала „От винта!” да се проведе и в България.

БГНЕС: Какво съдържа програмата на фестивала?

П.Ж.: Почти 100 млади изобретатели ще участват на фестивала със свои разработки и модели- около 60- от България и 40- от Русия. Изложението е отворено и за други млади хора с научни и технически таланти от съседни на България държави и от Европа, но това надявам се да стане, когато инициативата набере сили. Имаме три направления - изложбена, научно-образователна и интерактивно-развлекателна част. В изложбената програма ще има 4 раздела- авиокосмонавтика, конструиране на морски съдове, робототехника и иновации за града. В научно-образователната част ще бъдат представени нови, креативни формати на работа, т.нар. Хекатон, на който специалисти от различни области в разработката на програмното обезпечение- програмисти, дизайнери и мениджъри ще работят над решението на даден проблем. Руски и български студенти ще се състезават кой е по-добър в инженерната област- двата отбора ще сглобяват безпилотни дронове и ще изпитват тяхната скорост и маневреност на специално трасе. А в т. нар. зона Makerspace участници на възраст от 3 г. до 30 г. ще сглобяват и пускат да летят модели на самолети, ще има Мастер клас и съревнование между модели на корабчета, лаборатория по 3D моделиране, Мастер клас по подводна роботехника и управление на подводни роботи. Интересно ще бъде и в интерактивния развлекателен блок- участници и гости ще пробват уменията си на първия български авиосимулатор, ще има съревнования с роботи, конкурси и др.

Поканили сме и представители на бизнеса, на научните среди, които ще се запознаят отблизо с идеите и моделите на младите изобретатели. Може би, ще проявят интерес и ще предложат помощ на част от тях в рамките на своите и на бъдещите национални и съвместни проекти.

БГНЕС: На форума, на 28-ми април, ще заседава и работна група по образованието на Междуправителствената руско-българска комисия за икономика и научно-техническо сътрудничество. Какви новини се очакват оттам?

П.Ж.: Самият факт, че комисията ще заседава в рамките на фестивала „От винта!” показва високото ниво на форума. Комисията не бе достатъчно активна през последните години и сега се надяваме, че това събитие ще послужи като рестарт и за други работни групи, както и на скорошна среща на съпредседателите й на междуправителствено ниво- руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров и българският министър на енергетиката Теменужка Петкова. Силно вярваме, че сътрудничеството между висшите учебни заведения на двете страни ще продължи, защото това е сфера, в която се обучават най-добрите кадри и в нея не трябва да има никаква политика.

БГНЕС: РКИЦ като част от Россътрудничество възнамерява ли да подпомага и развива по-активно идеите и проявите на децата, студентите и младите специалисти в научните и инженерните дисциплини? Какви са Вашите намерения занапред?

П.Ж.: Провеждането на фестивала „От винта!” е част от наш по-голям ангажимент- да развиваме мега проекти за международно младежко сътрудничество в сферата на науката и технологиите. Вече сме се договорили с колегите ни от България на базата на този фестивал да създадем постоянно действащ център за младите хора, който в работен план сме нарекли Еврицентър / асоциацията е с легендарния възглас на Архимед: „Еврика!”/. Смятаме това да е постоянно действаща площадка, на която в реално време интересуващите се да получават отговори на вълнуващите ги въпроси в сферата на науката, технологиите и изобретенията. Възнамеряваме през 2018 г.- 2019 г. да формираме клъстър в това евристично направление, за да привлечем млади хора, които с ръцете и очите си да се докоснат до най-добрите образци на научно-техническите изобретения, а и да създават такива. Това, вероятно, ще им помогне да изберат за себе си хоби, което да ги развлича или професия, в която има творчество и бъдеще. Замислили сме в Еврицентъра да има поле за изява и забавление на членовете на цялото семейство, което може да прекара добре свободното си време./БГНЕС

Основни медийни партньори на Фестивала „От винта!” са Информационна агенция БГНЕС и National Geоgraphic- България.

Организаторите на събитието канят всички, които имат интереси в сферата на авио и космическите технологии, на роботите, на морските съдове, на експерименталните разработки в индустрията, на 3D моделирането да заповядат на официалното откриване на фестивала „От винта!” на 27 април т.г. от 12 ч. в Руския културно-информационен център на ул. „Шипка” 34 в столицата, както и на 28 и 29 април, когато ще могат да видят и да участват в различните му прояви. Програмата на Фестивала ще бъде публикувана на интернет страниците на РКИЦ- bgr.rs.gov.ru и на Авиационно-космически форум- България - asforum.org . /БГНЕС