12 винено-кулинарни дестинации е разработило Министерството на туризма

Министерството на туризма е разработило 12 винено-кулинарни дестинации. Те са част от проекта „Сподели България", който се реализира в партньорство с Министерство на земеделието, храните и горите. Дванадесетте дестинации съчетават традиционните винени напитки и характерната кухня за съответния регион от над 50 общини, обхващащи повече от 100 туристически обекта на територията на страната.

Това заявява министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на депутатски въпрос за проект за разработване на винено-кулинарни дестинации, предаде репортер на БГНЕС.

Към настоящия момент те са следните: „Долината на Струма"- обхваща общините Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и 7 туристически обект; „Долината на Места"- обхваща общините Белица, Разлог, Банско, Гоце Делчев, Хаджидимово и 8 туристически атракции; „Западна Тракия"- обхваща общините Пазарджик, Пловдив, Асеновград и 9 туристически обект; „Розовата долина"- обхваща общините Панагюрище, Копривщица, Хисаря, Казанлък и 6 туристически обекта; „Източна Тракия"- обхваща общините Стара Загора, Сливен, Ямбол и Карнобат и 8 туристически атракции; „Сакар"- обхваща общините Харманли, Любимец, Свиленград и Тополовград и 8 туристически атракции; „Златия"- обхваща общините Враца, Монтана, Видин и 9 туристически обекта; „Мизия"- обхваща общините Оряхово, Плевен, Свищов и Русе и 8 туристически обекта. „Добруджа и Северно Черноморие"- обхваща общините Силистра, Добрич, Варна и Балчик и 11 туристически обекта

„Южно Черноморие"- обхваща общините Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Царево и 10 туристически обекта „Стари Столици" - обхваща общините Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Търговище, Велики Преслав; старопрестолното селище Плиска и 13 туристически обекта.

„Родопи"- Смолян, Хасково, Кърджали, Ивайловград и 13 туристически обекта.

Концепцията беше официално представена в края на миналата година. В ход е провеждането на обществени дискусии по места, с цел надграждане на разработените предложения, на основа позициите на местните общности и бизнеса, добавя Ангелкова.

Повишаване комплексното качество на цялостния туристически продукт, в съчетание с конкурентните предимства на страната като туристическа дестинация, мотивира нуждата от поставянето на характерните продукти и вина за дадения регион под особен фокус. Близо 1/3 от трайните впечатления на туристите в световен мащаб са пряко свързани именно с консумираните продукти по време на престоя в съответната дестинация за почивка. Почитателите на тематичния туризъм оценяват високо местните специалитети и регионалните сортове вино, като много често положителното гурме преживяване е причина за повторно посещение на дестинацията. Реализирането на този проект цели правилното адресиране на тези тенденции. Финалният вариант на винено- кулинарни дестинации ще бъде обявен през есента на тази година, като те ще бъдат дигитализирани. Предвидено е припознатите от туристическия бранш и от общините 12 винено-кулинарни дестинации да бъдат включени и в платформата iLoveBulgaria, която в момента съдържа повече от 500 туристически обекта и се използва от над от 17 хил. потребители.

Проектът „Сподели България" представлява и платформа за добра основа за развитието и популяризирането на така наречения "Slow tourism". Неговата концепция е свързана именно със запазване на традициите и културата, като се набляга на местната храна и обичаи. Туристите са освободени от интензивността на конвенционалния туризъм, отделяйки достатъчно време да се насладят на избраната дестинация и да се докоснат до местното нематериално културно наследство. Този вид туризъм се възприема като социално отговорно изживяване, с което се подпомага местната общност и се гарантира устойчивото развитие на околната среда.

Популяризирането на новите винени-кулинарни дестинации ще стимулира повече туристи да се насочат и към вътрешността на страната и ще обогати палитрата на предлаганите туристически продукти фокусирани в националните курорти. Министерството на туризма следва последователна политика за насърчаване на вътрешния туризъм, като за първите 2 месеца на 2018 година, ръстът на нощувките реализирани от български граждани е 5,5 % (975 хил. души), а на приходите от нощувки почти 11% (над 43,5 млн. лв.), в сравнение с данните от предходната година.

В допълнение към винено-кулинарните и културно-исторически дестинации Министерството на туризма разработи проект за 7 балнео и СПА дестинации, които също да бъдат представени пред туристическия бранш и местните власти.

Министерство на туризма устойчиво се фокусира върху промотирането на културно-историческия туризъм и разработването на тематични маршрути, като ще продължим да полагаме максимални усилия в посока развиване и промотиране на туристическия потенциал на регионите и специализираните форми на туризъм, които дестинация България предлага, подчертава още в отговора си Ангелкова. /БГНЕС