Армията се готови да отбележи празника си със зрелищен парад

Военните вече тренират за парада.
Военните вече тренират за парада. / БГНЕС

Военните се подготвят да отбележи празника си със зрелищен парад на 6 май. По повод 140-та годишнина от създаването на Българската армия във военния парад в Деня на храбростта и празник на Българската армия ще участват и тежка техника, самолети, и вертолети. За първи път във военния парад ще участва и представителен блок на Армията на Република Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Военните вече тренират за парада. Тази година негов командващ ще е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Той за първи път командва парада.

„За сега усещам отговорността да подготвя, да сглобя блоковете, преминаването на бойната техника. Oсновната ми отговорност е да представя Въоръжените сили пред обществото по най-добрия начин. Надявам се всичко да мине както сме го планирали, така както го тренираме, за да сме доволни след края на парада всички“, сподели той. Командирът на най-големия вид въоръжени сили призна и че около 1800 човека участват в парада. „Може би около 1000 от тях ще бъдат на парада в състава на блоковете, на колоната на техниката, екипажи, механик-водачи, командири…Всички тези, които осигуряват нормалното преминаване на парада”, каза той. Около 700 – 800 човека пък са невидими за обществото, защото те осигуряват поддръжката на техниката.

„Усещам го като една много голяма отговорност, но в същото време и едно много голямо удоволствие, че аз съм човекът, който символизира сигурността на държавата и съм доволен от това, че мога да покажа на обществото, че има едни достойни хора на една отлична техника, които са готови във всеки един момент да загърбят личните си интереси и да отидат в помощ“, това не скри старши-лейтенант Веселин Станков, който за първи път участва в Гергьовденския парад. Той е зам.-командир на първа механизирана рота от бригадното командване в Благоевград. Младият военен е водач на колоната от бойна бронирана машина Гардиан. Той вече почти 9 години е в армията, като се има предвид 5-те години във Военния университет и е категоричен, че тя не е просто работа. Това, което дава е чувството на удовлетвореност, това е чувството, че помагаш на обществото.

Бойната техника, която ще премине по жълтите павета, е над 50 единици, очаква се да прелетят и 14 самолета и вертолета. По традиция парадът ще бъде открит от вертолет „Ми–17” на Военновъздушните сили, носещ националния флаг на Република България.

Хората, които дойдат на площада, ще могат да видят и тежка бойна техника.
Хората, които дойдат на площада, ще могат да видят и тежка бойна техника. / БГНЕС

Във военния парад ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителните блокове с бойните знамена на: Военна академия „Г. С. Раковски”, Националната гвардейска част, Националния военен университет „Васил Левски”, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили” и Мобилната комуникационно-информационна система (КИС), подчинена на Съвместното командване на силите. За първи път във военния парад на 6 май ще участва и представителен блок на армията на Република Македония.

След тях на парада ще преминат в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във военна авиация. Над площада се очаква да прелетят вертолети Ми-24 и АS-532 AL „Cougar”, военно-транспортен самолет C-27J „Spartan”, учебните самолети L-39ZA и „Пилатус“ РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

 Тази година негов командващ  ще е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов
Тази година негов командващ ще е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов / БГНЕС

Хората, които дойдат на площада, ще могат да видят и тежка бойна техника. Сред тях танк, гаубица, бойни машини на пехотата, бронетранспортьор, зенитно-ракетен комплекс „ОСА”-AK, бронирана машина „Хамър”, бойни бронирани колесни машини „Commando seleсt” и „Guardian”, пускови установки от зенитно-ракетен комплекс С-300 (SA-10) и транспортно-зареждащи машини за зенитно-ракетни комплекси С-125 (SA-3) и С-200 (SA-5). /БГНЕС