Огромни опашки пред музеите в София за Европейската нощ

Огромни опашки пред музеите в София за Европейската нощ
Огромни опашки пред музеите в София за Европейската нощ / БГНЕС

Огромни опашки предшестваха началото на тазгодишното 14-то издание на Европейската нощ на музеите. Безплатният вход важи до полунощ за 48 галерии и музеи в София, предаде репортер на БГНЕС.

Дългата опашка пред Националната художествена галерия не отказа желаещите да влязат и да видят експозицията с картини на Бернини.

„Вече е семейна традиция всяка година на тази дата сме по трасето. Ходим по музеи и през останалата част от годината, защото синът ни се занимава с изкуство. Все още не сме решили накъде ще се отправим от тук“, каза Дария Анчева.

„Доста голяма е опашката. Май бая ще чакаме, но си заслужава. Все пак е хубаво да ги видим и точно тази нощ, в която има повече хора и според мен атмосферата е по-добре. Мислим да отидем и в други музеи, но все още не сме решили“, мотивира се Нур Гюлиста.

„Хората нямат пари да отидат, когато се плаща за музея. Аз не мога да си позволя с моята пенсия от 304 лева да отида на музей. Исках да отида в Археологическия музей, но там опашката е над 120 души и това значи да изгубя всички други музеи“, заяви Веселин Василев.

„Това е един добър шанс да разгледаме галериите. От тук се отправяме към „Квадрат 500“ и след това към къщата-музей на П. Яворов и Иван Вазов. Аз за първи път се включвам в нощта на музеите и ми е много интересно“, каза Константин Костов.

В Етнографския музей пък се проведоха и уроци по фолклорни танци. Те предизвикаха огромен интерес от посетителите, които след като се възхитиха на изкуството с четка, слязоха за да се потопят в магията на родната култура и традиции.

За времето на Европейската нощ на музеите са затворени за движение улиците. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С.Раковски”; ул. „Дунав” между ул. „Московска” и пл. „Св. Александър Невски”; бул. „Цар Освободител” между пл. „Народно събрание” и пл. „Независимост”; ул. „Аксаков” между ул. „Г. Бенковски” и ул. „Дякон Игнатий”; ул. „Г. Бенковски” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”; и ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”;

Тази година се провежда и игра на Френския институт в България"Снимай се и спечели!", свързана с девет експоната от участващите в Европейската нощ на музеите. /БГНЕС