Порожанов: Производството на българско розово масло ще бъде защитено в закона

Порожанов обяви, ме през юни или юли ще заработи регистър в който ще бъдат вкарани всички биопроизводители
Порожанов обяви, ме през юни или юли ще заработи регистър в който ще бъдат вкарани всички биопроизводители / БГНЕС

Производството на българското розово масло ще бъде защитено в закона.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който дойда на фермерски пазар пред Министерството на земеделието, храните и горите, предаде репортер на БГНЕС.

Той поясни, че предстоят разговори с министъра на здравеопазването, защото производството на парфюмерия от розово масло се контролира от това ведомство. Порожанов обяви, ме през юни или юли ще заработи регистър в който ще бъдат вкарани всички биопроизводители. С промените в закона ще се ограничи безконтролното използване на името, че даден продукт е произведен от българско розово масло. Ще има ясни критерии кой продукт ще може да се пише като произведен от български розов свят. Министърът обяви още, че предстоят проверки на дестилериите.

От своя страна екоминистърът Нено Димов каза, че програмата „Натура – 2000“ е много добра европейска политика, но за съжаление през 2004 - 2005 г. са били положени лоши основи в България. „На фермерския пазар обаче може да видим добрият пример от работата на програмата, защото тук продукцията е много чиста и с добри качества. Освен това се търгува и на добра цена, от която производителите могат да печелят“, допълни Димов./БГНЕС