Нено Димов: През 2018 г. четири пъти сме проверявали водата в язовир "Панчарево"

Язовир "Панчарево" е едно от любимите места за отдих на софиянци.
Язовир "Панчарево" е едно от любимите места за отдих на софиянци. / БГНЕС

През последните две години анализите на качеството на водата в язовир „Панчарево“ показват, че няма замърсяване, предаде репортер на БГНЕС.

„Съгласно резултатите от анализ, водите на язовира се характеризират с високо кислородното съдържание, отговарящо на стойностите за добро състояние. Не са констатирани превишения на концентрации на измерените тежки метали, пестициди и органични замърсители от групата на приоритетните опасни вещества. Химичното състояние може да се оцени като добро, съгласно изискванията за приоритетни вещества и други специфични замърсители“, заявява министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на депутатски въпрос.

Министърът уточнява, че язовир „Панчарево“ е включен в мониторинговите програми за контрол качеството на повърхностните води. През 2017 г. от водите на язовира са вземани проби общо 12 пъти, а през 2018 г. (до настоящия момент) - 4 пъти.

Нено Димов, министър не околната среда и водите.
Нено Димов, министър не околната среда и водите. / БГНЕС

„От началото на 2018 г. до настоящия момент няма получени сигнали за замърсяване на водите в язовир Панчарево“, посочва Димов.

Язовир „Панчарево“ е включен под № 32 в списъка на комплексните и значими язовири, като язовирната стена, включително водохранилищено до най-високо водно ниво, прилежащите съоръжения и събирателните деривации, са публична държавна собственост на Министерство на земеделието, храните и горите. Язовирът се стопанисва и експлоатира от МЗХГ чрез "Напоителни системи" ЕАД - София клон, става още ясно от отговорът на министър Димов. /БГНЕС