„Златен” ремонт в Трявна, къде ще отидат 1 млн. лева държавна помощ

Людмил Бучев, Божидар Христов и Димитър Михнев организираха символичен протест в понеделник пред сградата на „Стария завод”
Людмил Бучев, Божидар Христов и Димитър Михнев организираха символичен протест в понеделник пред сградата на „Стария завод” / БГНЕС

Гражданско недоволство се надига в Трявна, където се търси изпълнител на обществена поръчка за близо 1 млн. лева, отпуснати държавни пари, за реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в Етнографски комплекс за занаяти.

За казуса „Стария завод” алармира пред БГНЕС общинският съветник Людмил Бучев, председател на групата от коалиция „Промяна”.

Става дума за парцел, собственост на Община Трябва, в центъра на града. В него се намира и сградата на „Стария завод”, която тъне в разруха от години. В края на 2017 г. държавата отпусна 1 млн. лева финансиране за проект, за чиято реализация няма решение на Общински съвет. Проектът е на стойност 1,6 млн. лв.

През юни 2018 г. става ясно, че проектът за 1,6 млн. лв. се преработва, за да се вмести в отпуснатата от държавата финансова подкрепа. Само преди седмица, на 6 юни, на сайта на АОП е публикувана обществената поръчка „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в Етнографски комплекс за занаяти” на стойност 818 233 лв. без ДДС или 981 879,60 лв. с ДДС.

Сметката показва, че реконструкция и преустройство на 1209 кв.м. ще струва по 812,14 лв. на кв.м. Новото строителство в Трявна е доста по-евтино, заявява общинският съветник от коалиция „Промяна”.

Тъй като никой в Трявна не е виждал проекта, по който е пусната обществената поръчка, хората в града са притеснени. Говори се, че в центъра ще се изграждат 10 магазина и ателиета, а това сериозно ще удари по старинната улица в Трявна.

Местните са категорични, че не искат в града, където е Даскаловата къща с най-уникалните дърворезби на таван, и където е Музеят на иконата – град, който е известен по цял свят със своите дърворезбари и зографи, да се създаде един изкуствен кич.

Людмил Бучев, Божидар Христов и Димитър Михнев организираха символичен протест в понеделник пред сградата на „Стария завод”
Людмил Бучев, Божидар Христов и Димитър Михнев организираха символичен протест в понеделник пред сградата на „Стария завод” / БГНЕС

Людмил Бучев припомня, че още в средата на месец март е имало среща с областния управител на Габрово Невена Петкова, на която е обърнато внимание, че ръководството на Община Трявна се кани да усвои отпуснатите от правителството 1 000 000 лева по непрозрачен начин и без решение на Общински съвет.

"Ситуацията не само, че не се осветли, а се задълбочи в абсолютно непрозрачна схема. Схема, в която вече не знаем кой участва и срещу какво", заявява Бучев.

Той, заедно с другите двама общински съветници от коалиция „Промяна” – Божидар Христов и Димитър Михнев, организираха и символичен протест в понеделник пред сградата на „Стария завод” срещу опитите да се реализира порочния проект.

Общинският съветник съобщи, че въпреки отправената покана към кмета Дончо Захариев, областния управител и зам.-областния управител, никой от тях не е присъствал на протеста. Позиция по казуса от кмета Захариев няма. За ситуацията в Трявна областният управител е поел ангажимент да се проведе среща с и в вицепремиера Томислав Дончев, но и тогава, вече няколко месеца, отлежава във времето. /БГНЕС