Законопроектът за създаването на автомобилна камара раздели транспортния бранш

Снимка: Архив БГНЕС
Снимка: Архив БГНЕС / БГНЕС

Законопроектът за създаването на автомобилна камара раздели транспортния бранш. Това стана ясно по време на днешното заседание на транспортната комисия в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова настоя незабавно да се оттегли предложението на депутата от ГЕРБ Станислав Иванов, за да не се стига до протести.

„Ние нямаме нужда от нови закони, ние имаме закони, които трябва да се спазват. Имаме нужда да се дефинират националната представителност на сдруженията в този бранш, да се каже кое сдружение ще е национално представително. Задължителното участие в тази камара нарушава принципите на доброволното сдружаване и принципите на конституцията, които са грубо погазени в този законопроект“, заяви Милтенова.

Тя предрече, че много от превозвачите ще се откажат да членуват в тази камара, защото ще бъдат принудени да плащат непосилен членски внос. Милтенова се обяви и срещу текст, който позволява на камарата да дава становище на кого да бъде издаван лиценз и на кого не, което не само че няма да реши проблемите в бранша, а ще ги задълбочи и ще даде предпоставка за корупция. Според нея друг притеснителен факт в законопроекта е разписаната възможност, транспортният министър да упълномощи председателя на камарата да издава и отнема лицензи на превозвачите.

Мадлен Кавръкова от Съюза на международните превозвачи опроверга думите на Магдалена Милтенова и заяви, че има конституционно тълкувание, което казва, че този законопроект не нарушава нито един нормативен акт от националното ни законодателство, нито на правото на ЕС.

„Опасенията, че този проектозакон цели да защити корпоративни интереси са несъстоятелни, защото на учредителното събрание ще присъстват абсолютно всички превозвачи, които взимат в свои ръце отговорността за това как ще се развива техният бизнес. Аз разбирам, че има фирми, които не искат да поемат отговорност за собствения си бизнес“, коментира Кавръкова.

Директорът индустриални политики в асоциацията на индустриалния капитал в България подчерта Теодор Дечев, че само 3 национално представителни работодателски организации са против, а една е за.

„Точно преди 10 години абсолютно същият спектакъл, със същите участници беше разигран във връзка със създаването на строителната камара. И вместо да създадем регистър на строителната професия, уредихме строителната камара“, заяви Дечев.

Той се обяви против създаването на такава камара и я определи като напълно ненужна.

Пътническите превозвачи невиждат своята представителност в такава организация, каза собственикът на „Юнион Ивкони“, общински председател на ГЕРБ, зам.-председател на комитета по пътнически транспорт в КРИБ и член на транспортната комисия в НС Ивайло Константинов и заяви, че пътническия бранш не е бил търсен за мнение когато е бил изготвян законопроектът.

„Сега научих от г-н Христов, че КРИБ работи по темата от две години. Нито веднъж не съм участвал в рамката по писането на този законопроект или дори обсъждането на едно изречение то него. Нещо повече – разполагам със смс от г-н Домусчиев от неделя вечер, в който пише, че е добре, че му казвам и, че ще провери какво се случва. Той ме помоли да кажа каква е позицията ни по текстовете и с какво становище да излезе работодателската организация“, разкри Константинов.

Той заяви, че недоумява, защо всичко се е случило без знанието на Кирил Домусчиев и как и кога този управителен съвет е заседавал без да търси мнението на пътническия превоз.

Според изпълнителния директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев едно такова обединение ще реши проблемите в бранша.

„Ние като съюз винаги сме стояли зад създаването на камара, в която целият транспортен бизнес да бъде вътре в нея и сме на мнение, че няма друг, освен бизнеса, който да защити себе си. Всичко е на твърде ранен етап, но виждате, че има колеги, които водени от корпоративни интереси искат бранша да е разделен“, заяви пред БГНЕС Арабаджиев.

Той уточни, че работа на камарата ще е да прави проверки по установяване на една фирма дали работи в България или е т.нар. „пощенска кутия“ и ще предлага, а министърът ще издава лицензите и ще ги отнема. Според него камарата ще защитава интересите на реално работещите фирми, убеден е изпълнителният директор. Арабаджиев опроверга внушенията, които бяха направени в зала, че това е лобистки закон и заяви, че те никога не са подкрепяли подобни инициативи.

Стана ясно още, че за утре е планиран първият протест на противниците на камарата. Автобусите на браншовите организации няма да возят пътници час и половина – между 14 и 15:30 ч., а тези които вече са потеглили, няма да спират, но тези, които ще трябва да потеглят в 14 ч., ще останат на автогарите. Ще бъдат засегнати градски и междуградски линии. Ефективни стачни действия са планирани и за 25 юни 2018 г. В този ден 250 автобуса планират да направят шествие в София./БГНЕС