Атанас Скатов: Планината решава кой да изкачи върха и кой да се завърне

Скатов планува да изкачи всички 14 върха на планетата с височина над 8000 м
Скатов планува да изкачи всички 14 върха на планетата с височина над 8000 м / БГНЕС

За изкачване на осемхилядник е нужна специална подготовка. Необходимо е да тренираш месеци наред и да имаш много опит. Това каза в интервю за БГНЕС алпинистът Атанас Скатов.

Д-р Атанас Скатов е български алпинист, който за 6 години (2013−2018) участва в 16 експедиции по света и успешно изкачва 13 върха. Той е първият българин, успял да завърши проекта „Седемте върха“ за изкачване на първенците на седемте континента на планетата. Изкачвал е връх Еверест два пъти - по северния и по южния ръб. Той има и няколко изключителни рекорда. За най-бързо българско изкачване на два върха над осем хиляди метра - Еверест и Лхотце, което осъществява за 5 дни и 11 часа през 2017 г. На него принадлежи и най-бързото изкачване на връх Макалу (8481 м), при което цялата експедиция е била осъществена за 94 часа и само с една нощувка на базов лагер. Той е първият българин, атакувал 3 върха над 8000 метра в рамките на 23 дни – Анапурна, Дхаулагири и Макалу.

На 13 май т. г. Атанас Скатов стъпва и на връх Чо Ойю (8204). Това изкачване за него е по-различно, защото за първи път той го осъществява безкислородно и без помощта на шерпи.

Мислите, чувствата и трудностите при експедициите си Атанас Скатов описва в книги
Мислите, чувствата и трудностите при експедициите си Атанас Скатов описва в книги / БГНЕС

„По-трудно е, когато не използваш височинен партньор, шерп и изкуствен кислород. Трябва да си тренирал много повече. Трябва да си бил и на голяма височина, за да знаеш как се отразява тя на организма ти, особено ниското съдържание на кислород. Трябва също да имаш повече опит. Не може да идеш за първи път на осемхилядник и да се изстреляш без шерп и без кислород. Важно и да имаш опит и да знаеш какво може да очакваш. Там така или иначе не знаеш какво може да се случи, защото винаги има непредвидими неща, но човек трябва да е подготвен“, съветва алпинистът.

В плановете му за тази година влизаше и трето изкачване на Еверест (8848 м), но този път без шерп и кислород. Това обаче му бе отказано от китайските власти.

„Поради инцидента с Боян Петров. Казаха, че трябва да си намеря шерп, за да ме пуснат. Аз съм качвал два пъти Еверест и за мен не беше от толкова важно да се кача за трети път, пак с шерп. Но пък то е и много скъпо, а аз нямах такива пари. Дори и да ги имах, пак не бих ги дал“, отбеляза Скатов.

„Еверест е връх, който е хубаво да се качва всяка година. Той е много красив. Познавам хора, които два пъти седмично се качват на Мусала, защо не и на Еверест? Еверест е връх. Просто е най-високият и експедицията до там излиза много скъпо“, шегува се алпинистът.

Той планува да изкачи всички 14 върха на планетата с височина над 8000 м, но не си поставя конкретен срок за това. „Дай Боже, ако планината така желае. Този проект го стартирах през 2015 година, след седемте континентални първенци. До момента съм изкачил 6, имам още 8, а Еверест съм го изкачвал два пъти. Когато изкачвах седемте континентални първенци, си бях поставил срок до 2020 година. Направих го доста по-бързо. За тези неща не е хубаво човек да си поставя срокове. Когато пишеш проект, е хубаво да има срок и заради него съм сложил такъв. Мисля, че беше 2020 година, но датите не са важни. Хубаво е върховете да бъдат изкачени успешно и всичко да е наред. Колкото по-бързо, толкова по-добре, но времето не е важно. Пък и ние не ги решаваме тези работи. Планината решава кой и кога да се качи, както и кой да се завърне и кой – не“, признава той.

Според него връх се изкачва, а не се покорява. „В българския език за един връх казваме, че се покорява. Това не е много правилно. Ние върха го изкачваме. Планината решава дали да ни допусне или не. Но на мен не ми прави впечатление, всеки може да си го нарича както иска, а и никой не го прави с лошо намерение“, твърди алпинистът.

Освен че подлага тялото и психиката си на огромно натоварване, Атанас Скатов прави всичко това и при специален хранителен режим. От над 6 години той не консумира месо и животински продукти.

„Това има положителни страни, но има и трудности. Организмът се възстановява и с, и без животинска храна. Всеки организъм е различен. Нещата е трудно да се разграничат, защото нямам клонинг, който да е същият като мен и да яде месо, за да видим каква е разликата. Не мога да кажа дали хранителният ми режим ми помага или пречи, много е трудно да се определи. Имал съм много трудни моменти, в които не съм имал много сили. Но тогава е имало и други колеги алпинисти, които се хранят с нормално меню, но се чувстват по-зле и от мен“, разказва той.

Мислите, чувствата и трудностите при експедициите си Атанас Скатов описва в книги, които се радват на голям читателски интерес, а това му дава мотивация да продължи напред.

С емоция той споделя и за приятеля си Боян Петров, който изчезна при последната си експедиция до връх Шиша Пангма в Хималаите и въпреки продължилата няколко дни безпрецедентна спасителна операция, не бе открит. „Аз знаех, че той след Шиша Пангма щеше да ходи на Еверест. След Чо Ойю – аз също. Изкачванията на Еверест са между 18 и 26 май. Аз и той знаехме, че ще се засечем. Там има 6 лагера, няма как да не се срещнем. Независимо кой кога ще отиде и кога ще се катери, щяхме да се засечем по трасето. Страшно много съжалявам, че така се случи с него. Това е голяма загуба. На мен отначало ми беше трудно да повярвам. Помислих, че е станала някаква грешка и просто нямат връзка с него. Осъзнах каква е ситуацията, когато разбрах от колко време го няма. На тези височини е много трудно да оцелееш толкова дни“, споделя Скатов.

Той осъзнава напълно какви са опасностите в планината, но това не го спира. „За съжаление такива неща се случват при нашето занимание. На осемхилядниците всяка година загиват хора. При мен, на експедицията ми на Чо Ойю също загина човек. Най-лошата страна на височинния алпинизъм е, че загиват хора, а животът е най-важен. Във високата планина не знаеш какво ще се случи дори след 5 минути. Има лавини, цепнатини, стръмни пасажи. Може да паднеш, да се разболееш от височинна болест. Опасностите са много“, разказва алпинистът.

Въпреки огромното желание да продължи с изказването на върхове, единствената пречка пред Атанас Скатов е осигуряването на финансиране, а експедициите излизат прекалено скъпо. Ето защо той отправя призив към всички, които искат да бъдат съпричастни към каузата му, да направят това на специалния му интернет сайт www.atanasskatov.com. /БГНЕС