Сърфисти чистиха Черно море от пластмасови боклуци

Сърфистите апелират за ограничаване на употребата на пластмасови продукти
Сърфистите апелират за ограничаване на употребата на пластмасови продукти / БГНЕС

Международният ден на сърфинга днес, 16 юни, бе отбелязан нетрадиционно у нас. Двудневните демонстрации по сърф в залива на Приморско бяха предшествани от почистване на плажната ивица от пластмаса, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Инициативата на сърфистите е част от глобална пропаганда срещу замърсяването на морета и океаните и е една от първите подобни акции по Черноморието това лято, заложени в програмата на проекта „Wind2Win Challenge – за Черно море, свободно от пластмаса”.

Целта е чрез спорт и забавни активности възможно най-широк кръг от хора да научи, че чистотата на морето е сред топ ценностите за сърфистите, пребиваващи почти целодневно сред неговите води.

„По последни проучвания нашето море въобще не изостава на проблемите, които имат другите морета и океани. И изключително много пластмасови отпадъци и други отпадъци попадат от сушата в морето, и ние трябва да говорим за този проблем, и хората трябва да знаят, че могат да ограничат консумацията си и в края на краищата да рециклират част от боклуците”, сподели представителят на Surfrider Foundation Sofia Димитър Атанасов, който се присъединиха към инициативата.

„Всеки ден прекарваме горе-долу по 10 часа през летния сезон в Черно море. Наблюдаваме нарастващия брой отпадъци, има страшно много сламки, бутилки, бидони, каси, всякакви неща в морето. Освен в морето се наблюдава замърсяване и на брега”, сподели Илияна Стоилова, сърф инструктор и домакин на проявата.

Сърфистите апелират за ограничаване на употребата на пластмасови продукти.

Сърфистите апелират за ограничаване на употребата на пластмасови продукти.
Сърфистите апелират за ограничаване на употребата на пластмасови продукти. / БГНЕС

„По-малко пластмасови тарелки, по-малко пластмасови чашки, защото дори да ги изхвърлят в кофата има вятър. Духва вятърът, отиват към морето. Тоест, наистина наблюдаваме колко пластмаса използваме в ежедневието и особено на плажа лятото. Нека това бъде предизвикателство за всички и лятото да използваме по-малко пластмаса на плажа”, апелира Илиана.

Към инициативата на спортистите се включи и местната община, която съвместно с Министерството на околната среда и водите активно се стреми към по чисто море. /БГНЕС