ММС работи за участието на българските шахматисти на Олимпиадата в Грузия

Красен Кралев
Красен Кралев / БГНЕС

Министерството на младежта и спорта (ММС) е предприело всички законови мерки за възвръщане на престижа на българския шахмат на международно ниво, където традиционно българските шахматисти са сред най-добрите в света, заявява министърът на младежта и спорта Красен Кралев в отговор на депутатски въпрос за участието на български шахматисти в 43-та Олимпиада по шахмат в Батуми, Грузия, предаде репортер на БГНЕС.

Както е известно Министерството на младежта и спорта отне лиценза на Сдружение „Българска федерация по шахмат" през август 2017 г. след установяване на противоправни деяния при изразходване на средства, предоставени от ММС. Заповедта за отнемане на лицензията е обжалвана от сдружението пред Върховния административен съд (ВАС). Към момента се чака постановяване на решението на 3-членния състав на ВАС, което ще подлежи на касационно обжалване пред 5-членния състав на ВАС, припомня Кралев.

Той информира, че към настоящия момент има издадена спортна лицензия за администриране на спорта шахмат в Република България на Сдружение „Българска федерация по шахмат 1928" с ЕИК 177219591 - новосъздадено юридическо лице, което е регистрирано на 11.10.2017 година.

От страна на Министерството на младежта и спорта е изпратено писмо до Найджъл Фрийман - изпълнителен директор на ФИДЕ, с което на международната шахматна организация е потвърдено, че към настоящия момент спортна лицензия за администриране на спорта шахмат в Република България притежава Сдружение „Българска федерация по шахмат 1928", отбелязва Кралев. Той подчертава, че Министерството на младежта и спорта е решено да предприеме необходимите стъпки, в рамките на законовите си правомощия, за да осигури участието на българските шахматисти в състезания от най-висок ранг, в т.ч. и на 43-та Олимпиада по шахмат в Грузия от 23 септември до 6 октомври. /БГНЕС