Любомир Кючуков: Новото име на Македония не трябва да притеснява България

Любомир Кючуков: Новото име на Македония не трябва да притеснява България
Любомир Кючуков: Новото име на Македония не трябва да притеснява България / БГНЕС

България не е страна, но не е безразлична по отношение подписания договор между Македония и Гърция. Впрочем, варианти за името се обсъждат повече от 10 години. Не е изненада, че щеше да се избере един от двата варианта: „Република Северна Македония или „Република Горна Македония“. Това коментира Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения, предаде репортер на БГНЕС.

„България изпревари събитията с подписания двустранен договор за добросъседство от 2017 година, в които са заложени клаузи, че двете страни няма да имат взаимни териториални, исторически или етнически претенции, отбелязва Кючуков. Според него, София и Скопие няма да се налага да преподписват отново споразумението.

Залогът с името надхвърля претенциите между Гърция и Македония. В момента е заложена стабилността на целия регион. Ако по някакъв начин този договор не бъде одобрен, двете страни ще се върнат десетилетия по отношение на постигнатите резултати и няма да седнат отново на масата. Очаквам при негативен развой, да продължи ескалацията на напрежението и в Скопие, и в Атина, прогнозира Кючуков.

На дневен ред идва и думата на Брюксел. Както знаете. Има редица страни, сред които Холандия и Франция, които блокират началото на датата на преговорите. Ако и по въпроса за членството се стигне до задънена улица на Заев ще му е много трудно да обясни защо е направил всички тези компромиси. Аналогична ще е обстановката и в Гърция.

По отношение на НАТО, според Кючуков, нещата са доста по-ясни, тъй като няма да се налага повторно кандидатстване на Македония в членството на Алианса. Ако бъде приета, Македония ще спечели с оглед на нейната сигурност, отбеляза Кючуков. /БГНЕС