Над 30 автомобила вдигнаха паяците на ЦГМ за 2 дни в "Лозенец"

Над 30 автомобила, паркирани на забранени места в столичния район „Лозенец“, са вдигнати от „паяците“ на Центъра за градска мобилност за два дни, предаде репортер на БГНЕС.

Колите бяха паркирани по бул. „Н. Вапцаров“ и ул. „Атанас Дуков“, където е забранено спирането. Въпреки това много шофьори предпочитат на собствен риск да паркират по улиците вместо да си платят за паркинг.

Репатрираните автомобили се закарват на един от трите наказателни паркинга на дружеството. Единият се намира срещу ж.п. гара „Подуяне“, другият в „Дружба“, под моста на бул. „Брюксел“, а третият паркинг „Славия“ се намира в близост до 6-то районно управление.

„Водачите на репатрираните автомобили ще трябва да платят по 60 лева за преместените си автомобили плюс такса за престой на паркинга. Ако обаче шофьорът се появи докато вдигаме автомобила на място, той може да поиска да го свалим от платформата и тогава ще плати 29 лева“, обясни за БГНЕС служител на дружеството.

Сред паяците, които вдигаха колите на нарушителите е и един от новите 10 камиона, които дружеството закупи и от вторник се движат по улиците. До края на седмицата града ще заработят и всичките. Поетапното им пускане в движение е необходимо, за да могат служителите да свикнат да работят с тях, тъй като те са по-различни от старите камиони.

Новите репатриращи автомобили са „Евро 06“ и вече няма да замърсяват толкова околната среда. От старите 14 паяка ще останат в движение 8, обясни Румяна Милова от дружеството, с които общият брой на репатриращите автомобили в града ще стане 18. Според Милова така ще може да се упражнява по-строг контрол в града дори и на местата, където няма зони за платено почасово паркиране.

Проблемът с паркиралите навсякъде автомобили ще се разреши от 1 ноември, когато се очаква „Зелена зона“ в район „Лозенец“ да се разшири с 2200 места. Тя ще обхване т.нар. „Горен Лозенец“ до ул. "Сребърна", който не беше засегнат при миналогодишното разширяване на зоната. /БГНЕС