След сигнал на БГНЕС премахнаха опасно съоръжение от детската площадка в Борисовата градина
След сигнал на БГНЕС премахнаха опасно съоръжение от детската площадка в Борисовата градина / БГНЕС
След сигнал на БГНЕС премахнаха опасно съоръжение от детската площадка в Борисовата градина

В сряда започва ремонт на съоръжения и ударопоглъщащата настилка на детската площадка със слончето в Борисовата градина. Това обяви за БГНЕС директорът на общинското предприятие „Паркове и градски градини“ Милена Васева, след като агенцията я сигнализира за възникналите проблеми и опасности.

„Имаше едно детско съоръжение, което за мен беше по притеснително, защото металните части бяха започнали да се чупят и представляваше реална опасност за децата. Сигналът ви получихме днес и веднага го махнахме. Ще настоявам съоръжението да бъде изцяло сменено, а не ремонтирано. Сигнализирахме и фирмата, която извърши ремонта на площадката през 2016 г., защото обектът още е в гаранция. Ще поправят и настилката около шахтата, която заради проливните дъждове е пропаднала. Меките настилки също се кърпят периодично и този път ще бъдат поправени“, заяви Васева.

 Милена Васева обеща останалите дървени съоръжения също  да бъдат огледани
Милена Васева обеща останалите дървени съоръжения също да бъдат огледани / БГНЕС

Тя призова майките да не стъпват с токчета по тях, защото ги пробиват и при навлизане на дъжд се повреждат. Васева уточни, че във връзка с това ще сложат специални табели по площадките, с които ще подсещат жените да не стъпват с токчета по настилката. Директорът на предприятието уточни, че когато майките извеждат децата си те знаят къде отиват и могат да съобразят обувките, с които ходят. Васева дебело подчерта, че грижата за здрави и безопасни площадки е обща мисия, а не само на общината. Според нея общината полага редовни грижи, за да подсигури условия за игри на мъниците.

Започва ремонт на съоръжения и ударопоглъщащата настилка на детската площадка със слончето в Борисовата градина.
Започва ремонт на съоръжения и ударопоглъщащата настилка на детската площадка със слончето в Борисовата градина. / БГНЕС

„Ние ще ги кърпим до безкрай, но и фирмите имат право да кажат, че площадките не се експлоатират правилно и да откажат ремонт. За щастие до момента не сме имали такъв случай“, добави директорът.

Милена Васева обеща останалите дървени съоръжения също да бъдат огледани от фирмата и изцяло подменени, тъй като са се амортизирали за кратко време и ще поиска от фирмата да махне и ръждата по люлките. Тя каза, че нерядко съоръженията стават обект и на вандалски прояви и разказа, че неотдавна са счупили главата на костенурката с чук, както и, че хората крадат елементи от уредите. Васева подчерта, че е неприемливо големите деца да се катерят по съоръженията и призова самите деца да се забавляват със спорт, а родителите им да говорят с тях и да ги учат да пазят и да се съобразяват с по-малките деца, които играят на площадката.

Васева обяви още, че днес е започнал ремонтът на площадка „Азбукари“ в Южния парк и уточни, че там се поправя меката настилка. До нея се прави цялостен ремонт на съоръженията, които в момента се изработват в работилница и до дни ще бъдат върнати на мястото им, уточни още тя. Ремонтът в Борисовата градина приключва в петък. /БГНЕС