Овцевъди и козевъди излизат на протест пред МС

Овцевъди и козевъди излизат на протест срещу евтаназията на животни. Това потвърдиха за БГНЕС от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той ще се проведе днес от 12:00 часа пред Министерски съвет, а впоследствие и пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите на бул. „Христо Ботев“ в София, предаде репортер на БГНЕС.

„Стачните действия са продължение на националните протести за спасяване на отрасъла, които започнаха на 13 юли т.г. край с. Шереметя до Велико Търново със символична блокада на главен път София-Варна. След липсата на реакция от институциите и последвалите шокиращи действия по избиването на животни в странджанското село Шарково, овцевъдите и козевъдите ще протестират в столицата с искане за държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Те настояват компенсацията по тази наредба за колегите им от районите под карантина, заради чумата по дребните преживни животни в Ямболско и Бургаско, да е в размер на 40 лева на животно“, казаха от организацията.

От там настояват за обезщетения по пазарни цени за принудително умъртвените животни поради чумата, както и 300лв. за овце-майки, кози-майки под селекционен контрол и 200лв за овце-майки, кози-майки извън селекционен контрол; 1000 лв. на коч и пръч под селекционен контрол и 700 лв. на брой за кочове и пръчове извън селекционен контрол, както и допълнително заплащане по 6 лв. на кг. живо тегло за агнета и ярета.

Овцевъдите и козевъдите се обявиха и за оставките на длъжностните лица довели сектора им до тежката криза, а именно заместник- министър д-р Цветан Димитров, Бойко Синапов, ресорен съветник на министъра на МЗХГ, Георги Праматаров, Директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” и д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство” в МЗХГ.

Протестиращите ще настояват и за разработването на национална политика за справяне с болестите по животните в пограничните райони. Според тях създалата се ситуация през изминалите дни е показала, че такава генерална стратегия липсва, а вината за това е на ресорния заместник-министър в МЗХГ. /БГНЕС