Студенти от Националната художествена академия предават знания на деца
Студенти от Националната художествена академия предават знания на деца / БГНЕС
Студенти от Националната художествена академия предават знания на деца

Лятна академия се провежда в Националната художествена академия. В нея студенти от висшето училище предават знанията си на деца от 5 до 16 годишна възраст.

Ръководителят на културно образователния проект „Лятна академия за деца и ученици“ Мария Ландова каза в интервю за БГНЕС, че инициативата се провежда за 9-и път, в който през целия август 120-годишната сграда на академията се изпълва с деца.

„В ателиетата на студентите сега са тези деца, които рисуват на техните стативи. А самите студенти са в ролята на преподаватели. Точно това е и оригиналното в този проект, че младите хора работят с деца. Близката възраст между тях много им помага и те де факто си партнират и се учат взаимно. Вече имаме деца, които са участвали в академията, вече са студенти и сега са част от преподавателския колектив“, разказа Ландова.

Тя обясни, че в рамките на академията децата се приобщават към света на изобразителното изкуство имат възможност да се докоснат до пластиката, графиката, скулптурата, папие-маше, да работят на грънчарско колело. В програмата на т.нар. „малки академици“ е включено и посещението на различни музеи в София.

„Днес гледаха филм за Шагал и рисуваха по Шагал. Направиха чудесни рисунки. А в момента тече лекция на тема „Траките – древната европейска култура на нашите земи“. Ние имаме цял кръгозор, свързан с изобразителното изкуство като творческа активност и като културна информация“, уточни ръководителят на академията.

Полина Сотирова е един от младите преподаватели. Тази година тя е завършила бакалавърска степен по специалност „Мода“ в Академията.

Лятна академия се провежда в Националната художествена академия.
Лятна академия се провежда в Националната художествена академия. / БГНЕС

„Много ме вдъхновява работата с малките деца, тъй като тяхното въображение е неограничено и ние черпим идеи от тях, вдъхновяваме се и се учим как да работим с тях. Много е важно да се занимавам с децата, тъй като те са нашето бъдеще. Децата ме учат да бъда усмихната, да бъда по-търпелива и целият ни екип да се забавляваме покрай детските рисунки и ни припомнят как да бъдем деца. Ние ги учим на знания за изобразителното изкуство, изкуствознание, графика, живопис и показваме личните си умения, в това което най-добре знае. С децата багрим текстил, рисуваме, шием играчки“, разказа Поли.

Тя е категорична, че с изкуство може да се живее, стига човек да знае къде и на кои хора да го покаже и как да го разпространява. За нея изкуството е въображение, вдъхновение и работа.

Студенти от Националната художествена академия предават знания на деца
Студенти от Националната художествена академия предават знания на деца / БГНЕС

Бъдещият магистър не страда, че през лятото е с непознати деца в Академията, която нарича свой втори дом.

Там е 9 годишната Дара Карагьозова, която посещава детската академия за четвърта поредна година. Детето разказа какво е научило през годините.

„Научих пропорциите на тялото, как се смесват боите, как се правят оригами. Сега рисувам хипогриф. Това е митично същество полу орел полу кон“, каза Дара.

Ани Иванова е за първи път.

„Тук е много интересно – рисуваме, излизаме на разходка. Научих се да рисувам много интересни картини. Очаквам да науча още за известните художници“, сподели 8 годишното момиче.

И тя, и Дара все още не са решили дали ще стават художници, но са щастливи, че са част от академията.

В нея може да се включи всяко дете до 31 август като вариантите са малчуганът да усвоява творчески умения от 9 до 18 ч. или в рамките на половин ден. При предплащане на цяла седмица 1 ден е безплатен. В таксата са включени заниманията и материалите. Братче и сестриче ползват 20% отстъпка, а деца с ТЕЛК, от социално слаби семейства или институции могат да посещават академията напълно безплатно. Инициативата е част от календара на значимите културни събития на Столичната община. /БГНЕС