Седмица след изкърпването дупката отново е факт.
Седмица след изкърпването дупката отново е факт. / БГНЕС
Незабележими табели се появиха на площадката със слончето в Борисовата градина

Незабележими табели, които информират майките да не се разхождат с обувки на токчета по меките настилки, се появиха на площадката със слончето в Борисовата градина. Това установи екип на БГНЕС, който отиде да провери как е извършен ремонтът, който ни беше обещан, след като преди три седмици агенцията информира Столичната община, че настилката на площадката е скъсана, има ръжда по съоръженията и опасности дебнат хлапетата.

Директорът на общинското предприятие „Паркове и градски градини“ Милена Васева още на 16 юли изиска от строителя да премахне дървено съоръжение, което представляваше реална опасност за малчуганите.

Три седмици по-късно на площадката нещата са почти същите. При емблематичната пързалка ударопоглъщащата настилка е скъсана, а около пясъчника дори не е оправена. При една от люлките пък стърчат болтовете, на които някое дете може да си пробие главата, ако падне от съоръжението или се спъне в близост до него.

Милена Васева коментира за БГНЕС, че е информирала фирмата за болтовете, а дупката при пързалката е била изкърпена, но седмица след това отново се е скъсала. Тя се съгласи с нас, че е необходимо да не се кърпи частично, а трябва да се помисли за цялостната подмяна на настилка, тъй като времето показва, че тя не е добър вариант. На този етап директорът обаче не можа да посочи срок, в който това ще се случи и кога ще приключат довършителните работи по площадката.

Стърчащи винтове заплашват здравето на децата.
Стърчащи винтове заплашват здравето на децата. / БГНЕС

Една от новостите, които Васева обяви пред нас е, че ще бъдат поставени табели, които да информират майките да не стъпват с токчета върху меките настилки, защото те повреждат меките настилки.

„О, тя е бая нависоко. Може би трябва да е сложена на по-ниско. Аз не бих погледнала нагоре да я видя. Наистина с тези токчета може да се съсипе нещо тук, но предполагам, че майките, когато идват тук, са спортно облечени. Подкрепям всичко хубаво, което е направено и е добре то да се опазва“, каза Райна Йорданова.

Незабележимите табели, които се появиха в Борисовата градина.
Незабележимите табели, които се появиха в Борисовата градина. / БГНЕС

„Табелите не се виждат. Трябва специално да погледнеш към лампите, за да я видиш. Те трябва да са по-големи или да ги сложат на нивото на очите на хората, а не в небето“, заяви Екатерина Димитрова, която разхождаше внука си.

Според нея това не е истинската причина настилките да се късат, защото била голяма рядкост да види някоя майка, която да стъпва в меките участъци с токчета.

От общинското предприятие „Паркове и градски градини“ казаха, че след нашия сигнал ще ги свалят от лампите и ще ги направят по-видими. От там добавиха още, че такива табели са поставени още в Южния парк, където е ремонтирана и площадката на „Азбукари“, в градинката на НДК и са препоръчали на дирекция „Зелена система“ да постави табели и по останалите детски площадки, за да се опазят в добър вид по-дълго време. БГНЕС се надява, че те няма да са като тези, които заварихме в Борисовата градина и те ще изпълняват ролята, за която са предназначени. /БГНЕС