Граждани и лекари от „Пирогов” се отзоваха на призива на спешния център да дарят кръв за 35-годишната им колега д-р Ирена Иванова
Граждани и лекари от „Пирогов” се отзоваха на призива на спешния център да дарят кръв за 35-годишната им колега д-р Ирена Иванова / БГНЕС
Пирогов набра кръв за падналата от 7 етаж д-р Ирена Иванова

Граждани и лекари от „Пирогов” се отзоваха на призива на спешния център да дарят кръв за 35-годишната им колега д-р Ирена Иванова от Александровска болница. Жената от Враца се бори за живота си, след като на 20 юли падна от 7 етаж в столичния квартал „Люлин”. Инициативата се осъществява с подкрепата на директора на болницата и директора на НЦТХ, предаде репортер на БГНЕС.

„Тук съм, за да даря кръв за д-р Ирена Иванова. Надявам се животът й да бъде спасен. Щастлив съм че мога да помогна, с това което се изисква. Не я познавам лично. Отзовах се на зова за помощ на „Пирогов”, заяви Борислав Георгиев, който два пъти в годината дарява от животоспасяващата течност.

В очакване да даде кръв е и зъболекарят Елена Лулева, която подчерта, че трябва да пазим лекарите си и да не ги търсим само когато се нуждаем от помощ.

„Нищо не ме свързва с докторката, но съм съпричастна донякъде. Над 10 години не бях дарявала кръв, но този апел ме накара да наруша”традицията си”, беше категорична Лулева.

По думите на ПР на лечебното заведение Мария Пойразова състоянието на д-р Ирена Иванова е изключително тежко.

„Д-р Иванова не е служител на болницата ни, но тя се лекува тук. Тя е от „Александровска” и „Токуда” болници. Преди това е била част от екипа на Центъра за спешна медицинска помощ в София. В момента медикът лежи в централна реанимация, където екипът на проф. Стоян Миланов я лекува по световен стандарт”, обясни Пойразова.

Тя добави, че на този етап д-р Иванова има нужда от кръв, тъй като по време на инцидента е изгубила много кръв и тя не може да се възстанови само с преливане на кръвта, която е изгубила, а необходимо повече.

„Миналата седмица „Александровска болница”организира набирането на средства, за да се подпомогне закупуването на скъпоструващи медицински изделия, които не се покриват от касата. Първи реагираха медиците от Столичната лекарска колегия, която дари 5000 лева и заяви готовност при необходимост да дарят и още”, подчерта пиарът на болницата.

БГНЕС припомня, че до трагичния инцидент се стигна, след като д-р Ирена Иванова се скарала със своя приятел. Пред разследващите той е казал, че лекарката е излязла ядосана на терасата, но се спънала и полетяла от високо. Тя е паднала от 22 метра височина и има разкъсвания, но според медиците може да се възстанови. До днес д-р Иванова е претърпяла няколко животоспасяващи операции в спешната болница на България. /БГНЕС