"Зелената библиотека" е в парк „Света Троица“

Тази събота "Зелената библиотека" на Столична библиотека е в парк „Света Троица“ , предаде репортер на БГНЕС.

Столичната библиотека за четвърта поредна година излиза на открито в парковете. „За четвърта поредна година Столична библиотека е в парковете на София, но и в парка Витоша като част от една голяма кампания Зелени пътеки към Столична библиотека“, обясни директорът на библиотеката Юлия Цинзова. На Витоша има и 5 къщички за книги. Тази година в парковете инициативата започна още през юли и ще продължи и през септември. До края на август ще бъде в „Княжевска градина“- 18 август и парк „Заимов“ – 25 август.

„Това е една инициатива, която цели създаване на атмосфера, пространство, в което още веднъж да кажем колко е важно четенето, особено четенето на децата. Много важни са за нас младите семейства и те обикновено се увеличават с всяка читалня при нас. Много важно е да кажем, че децата трябва да се учат да четат и не само да четат, а и да споделят. Хубаво е да споделят и родителите, затова тази година ние имаме инициативата „Сподели книга“, посочи Цинзова.

Столична библиотека вече има 50 000 читатели. „Миналата година 460 000 заети книги, тази година само за първите седем месеца вече 270 000 книги са взети от Столична библиотека за четене“, припомни директорката.

Поетите и музиканти Петър Чухов и Иван Христов днес четат свои стихове и свирят композиции на етнорок групата „Гологан“. /БГНЕС