От левицата настояват парламентът да бъде свикан в сряда
От левицата настояват парламентът да бъде свикан в сряда / БГНЕС
Караянчева прекъсна ваканцията на депутатите, БСП внесе 61 подписа за извънредно заседание на НС

Председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Народното събрание на 21 август от 13:00 часа, съобщиха от пресцентъра на НС. В същото време „БСП за България“ внесе в деловодството на парламента 61 подписа с искане за свикване за извънредно пленарно заседание, предаде репортер на БГНЕС.

От левицата настояват парламентът да бъде свикан в сряда, а дневният ред на заседанието да включва две точки – изслушване на премиера Бойко Борисов за състоянието на информационните системи в страната заради кризата с Търговския регистър, както и проект на решение по казуса с фалита на застрахователното дружество „Олимпик“.

„Днешното решение при премиера е абсолютно неудовлетворително за нас и за засегнатите от хора на фалита на кипърското дружество „Олимпик“. Това представлява регулиран пазар, на който държавата има своята ключова роля. Освен това е задължителна застраховка, така че българските граждани са добросъвестни платци по едно свое задължение. След като държавата не е упражнила необходимия контрол, в лицето на Комисията по финансов надзор, не може да излезеш и кажеш на хората: „Водете си делата в Кипър, ние ще ви помогнем с адвокат или ще променяме европейско законодателство“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.Според нея подобен вариант е неприемлив, защото са възможни и други решения. От БСП настояват фондът в България да плати на хората, ощетени от сключването на застраховка, да встъпи в техните права и от свое има да води дела в Кипър. „Това би било отговорно към тези над 250 000 българи, както и болници и други юридически лица, които са се застраховали там“, настоя лидерът на левицата.

„Започваме да си задаваме въпроси – да не се окаже, че това е „пирамида“. Има ли пари в гаранционния фонд? Да не се окаже, че там няма необходимите пари, че някой не е упражнил контрола“, допълни още Нинова. В проекта на решение, който левицата предлага, се възлага на Комисията по финансов надзор да направи доклад с пълната информация за активите на дружеството, събраните пари в гаранционния фонд и фонда за обезщетение. /БГНЕС