Любители на италианските скутери Vespa („Веспа”) се събират за първи път на международна среща. Двудневният форум ще бъде открит на 31 авгус
Любители на италианските скутери Vespa („Веспа”) се събират за първи път на международна среща. Двудневният форум ще бъде открит на 31 авгус / БГНЕС
Vespa: Усещането се описва с една дума - свобода

Любители на италианските скутери Vespa („Веспа”) се събират за първи път на международна среща. Двудневният форум ще бъде открит на 31 август в историческия град Копривщица, сгушен в Балкана и запазил автентичния си вид и дух.

„Сблъскали ли сте се с „Веспа”, това остава завинаги. Когато се кача на скутера усещам свобода”, заяви пред БГНЕС председателят на българския клуб на „веспарите” Руслан Нинов. В него членуват 115 души. Няма точна статистика колко хора са притежатели на този тип мотоциклети у нас.

Руслан разказа, че за мотоциклетите все още се намират части, специално за ретро моделите, и не излиза скъпа поддръжката. По информация на сдружението най-старият такъв модел в България е от 1956 година и все още е в движение. „Когато притежаваш този модел – ставаш част от него и не мислиш, и не пресмяташ колко ще ти струва”, смята Нинов.

Най-младият член на клуба е Васил, който се влюбил в мотоциклета, след като видял дизайна. „За година и половина навъртях 20 000 километра в градски условия. С една дума – скорост, усещаме тръпка”, описва накратко изживяването.

Сблъскали ли сте се с „Веспа”, това остава завинаги
Сблъскали ли сте се с „Веспа”, това остава завинаги / БГНЕС

Член на клуба е и Никола, който от 3 години се наслаждава на този мотор. Споделя, че преди това е сменил няколко други и по-мощни. „Чувствам се изпълнен, движа се с нещо красиво, интересно, хваща окото, че имаш готини колеги, с които да си направите клуб, да обмените части”, споделя Никола.

„Усещането на вибрациите на двигателя, мирисът на изгорелите газове на двутактовия двигател е несравнимо”, допълва колегите си и Димитър, който също членува в клуба.

По отношение на форума в Копривщица очакванията са да се включат десетки притежатели на легендарната оса - мотоциклетът спасил следвоенна Италия. „Ще има участници от Косово, от Сърбия, Гърция и Хърватия. По всяка вероятност и други любители от съседните страни ще се включат. Колкото повече – толкова повече”, каза още Руслан Нинов и покани всички притежатели и любители на марката, които нарича свои приятели, на международна Веспа среща в България – Bulvespa 2018. Откриването е на 31 август, а закриването на 2 септември. /БГНЕС