Есенното издание на "Алея на книгата" в София беше открито на бул. „Витоша“
Есенното издание на "Алея на книгата" в София беше открито на бул. „Витоша“ / БГНЕС
Над 15 000 заглавия на „Алея на книгата“ в София

Есенното издание на "Алея на книгата" в София беше открито на бул. „Витоша“, предаде репортер на БГНЕС.

На него присъства министърът на културата Боил Банов, който каза, че министерството ще разпредели 1 млн. лева между над 440 български библиотеки в страната, с които ще могат да попълнят липсващите заглавия от фондовете си. На откриването присъства и зам.-председателя на Асоциация „Българска книга“ Мая Атанасова, която е организатор на културното събитие.

„Това шесто издание е рекордно. В него участват над 60 изложители, разделени в 23 шатри. По време на алеята ще бъдат представени над 15 000 заглавия. Ще имаме и богата културна програма, което означава, че всяка вечер ще има различни събития като музика, премиери на книги, срещи с поети, писатели, преводачи, игри и специални забавления за децата. Сред гостите ни са българските автори Георги Господинов, Димитър Тонин, Елисавета Логинова, Елица Виденова, Татяна Костова, както и чешкият писател Мартин Райнер, който спечели наградата „Книга на годината“ за миналата година в Чехия. Той ще бъде представен в Чешкия център. За посетителите ще има подаръци и както винаги издателите представят най-новите си и най-хубавите заглавия, така че до неделя тук ще бъде един истински празник на книгата. Ще има и доста събития, които са в книжарниците около алеята“, каза за БГНЕС Атанасова.

Тя добави още, че утре, от 18:00 ч. алеята ще бъде домакин на литературно четене в памет на българския поет Евтим Евтимов и официалното награждаване на лауреатите на Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“ – 2018.

Атанасова каза също така, че книжното изложение на открито е пристигнало в София, след като е преминало през Пловдив и Варна. „Алея на книгата“ се разпростира по бул. „Витоша“ от пресечката с бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Узунджовска“, уточни още тя.

На въпрос на БГНЕС кога ще бъде премахнато ДДС-то върху книгите у нас, Атанасова каза, че в момента от никъде няма знак, че е дошло времето това да се случи и подчерта, че само в България данъкът върху книгите е толкова голям. По традиция и на това изложение читателите ще могат да се възползват от отстъпки между 10% и 30%.

„За първи път идвам на алеята. В минали години не сме били в София. Взех си книга за дома и успях да спестя книгата с 20%“, разказа Александрина Лазарова, която е нетърпелива да разгледа какво се предлага в шатрите.

„Ние идваме на всяко изложение на книгата. Тук има по-голям избор и е на открито. Понякога изваждат и стари заглавия, които не могат да се намерят в книжарниците, което е много хубаво. Аз търся предимно чуждестранни автори, защото не съм попадала на нещо интересно от български писател“, сподели Вяра Стоичкова, която е с малкия Тервел на изложението.

„Аз посещавам пазара на книгите редовно и не виждам разлика от предни издания. Аз търся предимно български автори като Георги Господинов, Димо Райков и др. и се интересувам преди всичко от исторически романи. На съвременна тематика има доста слаби неща“, убеден е Иван Килитанов.

Той е категоричен и по отношение на това, че ДДС-то трябва да бъде премахнато от българските книги, особена при детските издания.

Изобилието от книги продължава до 16 септември и е с работно време всеки ден от 10:00 до 20:00 ч. /БГНЕС