Първолаци в Кърджали ще се учат в университет

Около 500 деца от началния курс на СУ „Отец Паисий“ в Кърджали днес започнаха учебната година в сградата на местния филиал на Пловдивския университет, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Нестандартният старт се налага заради продължаващите строително-монтажни дейности по корпусите на училището, а надеждата е към края на ноември те да са приключили.

Днес тържеството за откриването на учебната година се състоя в двора на Бизнес инкубатора, в който беше невъзможно да се съберат всички деца и родители, и голяма част от тях бяха обсадили затворената за движение улица в градския център. След официалната част знаменосци поведоха децата от началния курс в дълго шествие до университетската сграда, разположена непосредствено до най-натоварения с трафик булевард „Беломорски“. Родители не скриха тревогата си от този факт, както и притеснения за съжителството на студенти и хлапета.

Бизнесинкубаторът бе изграден непосредствено до сградата на СУ „Отец Паисий“ на мястото на опожареното първо градско училище, създадено през 1913 г. Сега най-малките от подготвителните класове започват обучението си в там, за учениците се изгражда и център за интензивно изучаване на западни езици, но в Бизнесинкубатора се провеждат и заседанията на Общинския съвет.

За храненето на „университетските“ хлапета е създадена специална организация, менюто ще пристига с кетъринг, заяви директорът Златко Атанасов. „Поради големия ремонт учениците ще бъдат пръснати в 5 различни сгради, през лятото направихме схема за разпределението на всички тези 1 208 деца. От 1-и до 4-и клас ще се обучават във филиала на Пловдивския университет, 5-7 клас в сградата на ПГ по строителство и архитектура, 8-12 клас в две професионални гимназии, всички в различни части на града. Надявам се строителната фирма да спази обещанието си и през ноември да се завърнем в нашето училище“, обясни той сложното разпределение.

Първолаци в Кърджали ще се учат в университет
Първолаци в Кърджали ще се учат в университет / БГНЕС

Атанасов призна, че всичко това създава огромно неудобство в началото на учебната година, но си струва да се понесе, защото инвестицията от над 2 млн.лева е в интерес на всяко дете. След финала на ремонтните дейности ще пристигне и новото оборудване и обзавеждане – чинове, маси, много компютри, интерактивни дъски. „Има и сериозно недоволство от страна родителите, както и на учителите, но това е обяснимо. Преподавателите на децата от 5-и до 12-и класове ще трябва да тичат до две различни сгради в града в рамките на учебния ден“, каза той. Директорът е изготвил и кризисен план за управление на пръснатото на 5 места училище. Навсякъде ще бъдат командировани по един зам.-директор, педагогически съветник, охрана и т.н. Самият той ще наблюдава учебния процес при най-малките, които днес влязоха в университета.

Областният управител Никола Чанев избра да посрещне първия школски звънец в ОУ „П. К. Яворов“ – едно от 5-те училища в Кърджали, подложени на цялостни ремонти по ОП „Региони в растеж“. То се намира в ромския квартал „Боровец“ и тъй като е най-малко като обем за строителните работи, реновирането му приключи точно за старта на учебната година. „Вие сте пример за това, че държавата не дели училищата на големи и малки, на столица и провинция, на централни и периферни, а създава еднакво добри условия за качествен учебен процес“, заяви в приветствието си Чанев. Над 380 деца посещават училище „П.К.Яворов“, 40 са първокласниците. Над 1350 ученици прекрачиха гимназията на обновената Езикова гимназия, сред които средношколците са 892, а 184 са новоприетите. В същата сграда се помещава и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ с ранно чуждо-езиково обучение, което посрещна 64 първокласници, а общият брой на учениците е 460 деца. На тържеството присъства кметът Хасан Азис, който изрази удовлетворение от „грандиозните усилия само за два и половина месеца, за да може занятията да стартират в изцяло ремонтирани училища“ и обеща до края на ноември всички деца да се завърнат в своите сгради. Той подчерта, че подобна инвестиция в образователната инфраструктура на Кърджали не е правена. Седем паралелки осмокласници ще се обучават в сградата на СУ „Владимир Димитров-Майстора“, нямало да има проблем и преподавателите да сноват между двата края на града, увери той преди дни.

Най-голямото в Южна България СУ „П.Р.Славейков“ също все още е строителна площадка, очаква се ремонтите да приключат до 20 ноември. Паралелките от 1-и до 6-и клас в СУ „П.Р. Славейков“ ще учат във единия вече готов корпус на сградата, а тези от 7-и до 12-и клас ще се преместят временно в Гимназията по селско и горско стопанство. /БГНЕС