СОФИЯ-КНИГА-ДАМЯН КАЛФОВ
СОФИЯ-КНИГА-ДАМЯН КАЛФОВ / БГНЕС
Сборник разказва за богатия творчески път на Дамян Калфов

В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ бе представен сборникът „Непознатият Дамян Калфов“, разказващ за живота и творчеството на българския писател, предаде репортер на БГНЕС.

Книгата съдържа текстовете, представени на конференцията по повод 130-годишнината от рождението на писателя. Тя бе организирана през октомври 2017 г. от Националния литературен музей, Националната библиотека и с подкрепата на внука на писателя – проф. Александър Георгиев.

В сборника са представени основните житейски и творчески моменти от богатия път на Дамян Калфов: за родното му място – с. Булгаркьой, за пребиваването на писателя в българската легация в Турция, за творбите му, посветени на войните, за участието му в литературния живот през 20-те години на ХХ век.

В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ бе представен сборникът „Непознатият Дамян Калфов“
В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ бе представен сборникът „Непознатият Дамян Калфов“ / БГНЕС

„В нашата литература той не е много познат, тъй като след 9 септември 1944 г. е бил в затвора. Той е завършил Одринската гимназия и бил изключителен художник. Той е наборник на Димчо Дебелянов, с когото са били големи приятели и доброволци на фронта. За съжаление Дебелянов си отива от свят, а дядо му оцелява между куршумите и живее до 1973 г. Той винаги казваше: „Дойдох в София, за да стана художник. Записах Математика, завърших Право, а станах писател. Това беше неговият лаф“, разказва проф. Георгиев, внук на писателя.

Малко хора знаят, че в кариерата си Дамян Калфов е бил дипломат, аташе по печата в Истанбул, а хобито му е свързано с риболова.

„До края на живота си, с едно кошче и въдица, той гонеше тролеите, за да има повече време да прекара по реките и язовирите извън София“, споделя още проф. Георгиев.

Специално за издаването на сборника са разчетени и публикувани за първи път и спомените на Дамян Калфов за детството му в Булгаркой и първите му години в София. Включената в сборника автобиография внася нови щрихи в познанието за неговия живот. За първи път се публикуват и снимки, факсимилета на автографите на Смирненски, Йовков, Елин Пелин и др. от малкото оцелели книги от личната библиотека на писателя, както и документи за пребиваването му в Турция като кореспондент на БТА (1924 – 1926). Специално за изданието е подготвена и библиография на книжовното наследство на писателя. /БГНЕС