Есенният панаир на занаятите започна в Стария Пловдив

Есенният панаир на занаятите в Пловдив се превърна в традиция. Докато пролетното му издание се разполага на Главната и се радва на неспирния поток от минувачи, то за есенното трябва да се насочиш към Стария град, предаде кореспондентът на БГНЕС.

50 майстори от страната и чужбина демонстрират техниките и изделията си в 20 занаята, всички те ехо от годините, когато са били незаменими. Днес са повече сувенир или хоби, но традицията все едно се пренася през времето. Тук могат да се видят бижута, тъкани изделия, керамика, дърворезба, плъст. Пленерът тази година е на тема "Кукли" - участват майстори, които създават кукли с различни изразни средства - студен порцелан, тъкани, прежди, плъст, царевична шума. Техните временни работилници са разположени в Лапидариума, а по ул. "Стръмна" са шатрите на участниците в панаира. Там могат да се видят наистина уникални неща.

Семейство Дечеви от Смолян, вече възрастни хора, са се посветили на пресъздаването на предмети от родопския бит отпреди век. Печати за хляб, които всеки християнски дом в Родопите притежава, везани терлици, свирки. "От всяко дърво свирка наистина не става, а и десет да направиш, някои ще хвърлиш в огъня", казва за свирката двоянка възрастният майстор. Двоянката издава два тона, единият е основен и звучи като ручило на гайда, а другият вече създава мелодията.

Интересно е и впечатляващо, човек може да си представи как е изобретено, докато някой талантлив и неподозирано музикален овчар е дялкал с ножчето си. И ето, че е заело своето място в богатата палитра музикални инструменти и го има и до днес. Есенният панаир на занаятите продължава до неделя. /БГНЕС