Българският еврокомисар Мария Габриел представи платформата
Българският еврокомисар Мария Габриел представи платформата / БГНЕС
Габриел: Проблемът с насилието над жени продължава да се пренебрегва

За последните 4 години над 13 млн. жени в страни от ЕС са жертви на насилие. Направено проучване показва, че две трети от пострадалите не сигнализират, тъй като ги е срам да признаят, че насилникът е съпруг или приятел.

Тази стряскаща статистика представи българският еврокомисар Мария Габриел при представянето на нова платформа, предназначена за възвръщане на самочувствието на пострадали жени, предаде репортер на БГНЕС.

„Една от цифрите, които за мен е най-плашеща - една от всеки три жени в ЕС е била обект на физическо или сексуално насилие, или и двете. Страшното е, че е голям броят и на убитите жени. Европейската комисия отделя близо 225 млрд. евро годишно за отговор на насилието и пропуснатите ползи. Парадоксът е, че въпреки огромните средства проблемът с насилието, в неговата най-тъмна страна, продължава да се пренебрегва”, коментира комисарят по цифровизацията Мария Габриел.

Всички пострадали жени имат нужда от някой, който да им даде кураж, самочувствие, мотивация. За тази цел е създадена и вече функционира платформата Emprove, в която чрез игри и ментори жертвите на насилие отново намират себе си.

Авторите на онлайн платформата уточняват, че онлайн платформата дава наставник още при самата регистрация. Жертвите на насилие подават сигнал и получават дългосрочна подкрепа. Проектът вече има успех в 7 европейски държави. /БГНЕС