Човек от бизнеса: „Дървената“ мафия не е във фирмите

В Кърджали назряват протести заради доставките на дърва за огрев, а бизнесмен от сектора алармира за порочни практики в лесничействата, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Преди дни от регионалния пресцентър на МВР съобщиха, че двама мъже на 27 и 40 г. са задържани заради незаконен превоз на дървесина – 55 куб. метра пострадал от корояд черен бор в землището на село Долище. Образувано е досъдебно производство, води се разследване. Полицаи установили тяхната съпричастност към транспортирането на незаконно добитите от други хора кубици и двамата престояха в ареста в Кърджали 24 часа.

„Другите хора“ се оказаха Димитър Топалов и синът му, собственици на фирма „Болкан лес“ ЕООД от Хасково, които потърсиха БГНЕС, за да разкажат не само за конкретния случай, но и да разкрият факти за практиките на Регионалната дирекция по горите в Кърджали, които ощетяват фирмите и блокират дейността им. Те показаха договора си за добив на дървесина, сключен с Държавно ловно стопанство Женда – Кърджали с директор Николай Янчев, както и всички необходими документи, а копия предоставиха на редакцията. Тези дни извършват сеч в района на село Долище, товарят и транспортират тирове, вече са извозили около 15 камиона.

„Предварително пуснахме заявление за товарене в почивните дни 15 и 16 септември, но не получихме обратен отговор, макар да е задължителен. А това е практика и всички работим така. Което е форма на рекет за фирмите и за облагодетелстване на горските – плащаш си, разрешават ти и обратното. Излиза, че именно това е целта на практиката с тези заявления. При товарене в събота и неделя отиваш с бутилка уиски, пръчка салам и 50 лева за горския, който е на съответния обект“, заяви управителят на фирмата Димитър Топалов. Така в събота натоварили камиона и той заминал. В неделя работниците започнали да товарят, но началникът на участъка му се обадил, че нямат позволение за това и веднага наредил да се спре, ремаркетата на двата тира да се разкачат и шофьорите да се приберат у дома с влекачите – те са от Любимец, там е и гаражът на фирмата.

„На следващия ден уведомихме горския, че отиваме да товарим – за това в делничен ден не се изисква специално разрешение. Той обаче каза, че началникът на участъка е разпоредил да не се издават превозни билети – по правило те се пускат от сечището, където вече дървесината е натоварена, до тир-станцията. Отдавна съм в този бизнес и разбрах, че има някакъв проблем, и веднага със сина ми тръгнахме от Хасково към мястото“, посочи Топалов. Там горският казал да изчакат началника, който пристигнал с цялата регионална дирекция по горите в Кърджали, трима инспектори от агенцията и двама полицаи. Констатирали, че няма издадени превозни билети и не са поставени контролни марки на камионите.

„Но на самото сечище е невъзможно този билет да се издаде, тъй като няма мобилен обхват, а документът се издава през мобилно устройство. Това е предварително заложен капан и всички фирми са уязвими по този начин, но си мълчат незнайно защо. А и горските, под страх от уволнение, никога не признават, че билетът и контролната марка се оформят на тир-станцията, вместо на сечището. За изнесените към онзи момент 15 камиона с дървесина нямам нито един приемо-предавателен протокол с подпис от служител на Горското, а това е задължително. В прав текст ми се казва какво трябва да направя „под масата“, но няма да цитирам имена, защото такива неща е невъзможно да се докажат, а и тайни записи не правя“, разказа мъжът.

Димитър Топалов.
Димитър Топалов. / БГНЕС

За тези практики той е информирал зам.-министъра на земеделието и горите Атанас Добрев, директора на ЮЦПД в Смолян Ботьо Арабаджиев, но нищо не се е променило. Топалов е категоричен, че горските шефове в Кърджали имат протекция от най-високото място в държавата и се зарече, че няма да млъкне, докато истината не лъсне. „Изкараха мен, сина ми и шофьорите ни крадци. Дървесината около 75 кубика беше конфискувана и транспортирана в Момчилград като доказателство, наложи се до 2 ч. сутринта да разтоварваме камионите. А предварително сме платили, имаме документ за това, пък и не е изяснено тя чия е – на горското или наша. Не е наша, защото нямаме издаден превозен билет, не е подписан приемо-предавателен протокол. Следователно трябва да е на Горското, но то няма право да сече. Дървената мафия не е във фирмите, а в горските служители начело с директорите им. Даваш суджук – получаваш обект“, обясни Топалов.

Той твърди, че директорът Николай Янчев предпочита външните фирми, имало сключени договори с хора от София, Пловдив, Русе. „Питал съм го защо, местните какво да правим, той отговори, че това били нови мощности. За деребейските практики в Кърджали в телефонен разговор информирах Цвета Караянчева, тя обеща да провери случая, но нищо. Преди два месеца друга фирма загази по същия начин като нас, но се спаси с партийна протекция, случаят беше потулен. Но всичко това е злоупотреба с власт“, подчерта бизнесменът. Топалов е внесъл жалба в Окръжната прокуратура с копия до министъра на земеделието и горите, до изпълняващия длъжността директор на Изпълнителната агенция по горите и до директора на ЮЦДП в Смолян. Като мотив за нея са посочени „незаконосъобразни действия и злоупотреба с право от страна на ръководството на РДГ в Кърджали и въвеждане в заблуда на органите на МВР“.

„Нарушението е изяснено, няма превозен билет, значи дървесината е незаконна. Няма да давам интервюта“, отсече директорът на ДЛС Женда Николай Янчев, потърсен за коментар по случая. Зам.-кметът на Кърджали Мюмюн Али заяви, че за пореден път назряват протести за това, че не се доставят дърва за огрев по списъците, изготвяни всяка година от кметовете на населени места, които предварително събират парите от хората и ги внасят в касата на управлението. „По-точно се опитват да ги внесат, но не им ги приемат, защото това означава ангажимент. А всяка сутрин директорът Николай Янчев излиза със списъци с имената на активисти на ГЕРБ от селата и те са с привилегии при снабдяването. В момента също се работи по такива партийни списъци и това можем да го докажем. Не е известно дали за тези дърва са внесени пари, може и подарък да са. Тези дни събираме информация за случващото се с доставките и общинската администрация ще огласи официална позиция, защото отново зрее недоволство и хората се готвят да протестират“, посочи Мюмюн Али. /БГНЕС