Нася Кралевска-Оуенс
Нася Кралевска-Оуенс / БГНЕС
Нася Кралевска: Българите вече не знаят почти нищо за комунизма

Журналистът и изследовател Нася Кралевска-Оуенс официално представи пред публика второто и допълнено издание на книгата си „България под комунизъм“, предаде репортер на БГНЕС.

Книгата покрива всичките етапи на комунистическия режим в България. Нейното първо издание излезе през 2016 година и тиражът бързо бе изчерпан. „Има една глава „Нужен ли бе комунизмът“, в която с документи доказвам за неговата ненужност. Представям как режимът манипулира още от детските градини. Сега, дори хора на моята възраст не знаят почти нищо за комунизма“, разказа за БГНЕС авторката.

Кралевска е убедена, че на пазара са нужни подобни на нейната книга, които да казват истината. „Моята цел беше да засегна всички аспекти, включително и лагера в Белене. В отделна глава показват съдбата на трима души – млади българи на възраст между 15 и 18 години, които са изпратени в лагера, защото са играели рок, облечени са в джинси и знаят чужд език. Тази глава е силна, особено, ако книгата ми отиде в училищата, за да се знае защо много хора като тях са изселени и се връщат по домовете си 15 години преди демократичните промени”, посочи авторът.

Второто допълнено издание е със снимков материал и още една глава. „Тя е изключително ценна, защото описва изповедта на един от най-големите и активни комунисти и от най-големите шефове на Държавна сигурност - Стефан Богданов. Главата, озаглавена "Една изповед", е сложена вместо епилог. Съдържа откровенията на комуниста-фанатик, участвал активно в терористичната дейност на БКП преди 9 септември 1944 г. и оглавил контраразузнавателната служба на ДС, така нареченото зловещо отделение "Б". „Към края на живота си обаче Богданов достига до заключения, които изцяло подкрепят становищата, които поддържам в книгата си“, отбелязва авторката.

В книгата си аз искам да кажа на читателите да бъдат обективни, да четат спокойно, да разсъждават“, препоръчва изследователката.

Сред гостите на представянето в литературен клуб „Перото” тази вечер бе и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Нася Кралевска е български писател и изследовател. Завършила е немска филология и журналистика в София. Работила е като редактор и е превеждала романи и разкази. Понастоящем се занимава с публицистика и е автор на книгите: „Без заглавие – Рушители и строители на България” (2001, 2003, 2006 г.), „Споделено детство” (2009 г.), „Communism versus Democracy – Bulgaria 1944 to 1997” (2010 г.), „Без заглавие – Комунизмът в битка с демокрацията (2011 г.), „България под комунизъм” (2016 г.) и „Shared Childhood – Behind the Iron Curtain” (2016 г.). /БГНЕС