Надписът „На Съветската армия освободителка от признателния българския народ” е задраскан с червен спрей.
Надписът „На Съветската армия освободителка от признателния българския народ” е задраскан с червен спрей. / БГНЕС
Паметникът на Съветската армия отново надраскан

Паметникът на Съветската армия в София отново осъмна надраскан с надписи, предаде репортер на БГНЕС.

Надписът „На Съветската армия освободителка от признателния българския народ” е задраскан с червен спрей. Отдолу е написано: „Столична община, махни този национален позор!”. Паметникът, който се намира в центъра на София, редовно е обект на вандализъм през изминалите години.

Посолството на Русия в България изразява своето крайно възмущение от поредна акт на оскверняване на Паметника на Съветската армия в нощта на 3 срещу 4 октомври. Това се казва в позицията на дипломатическата мисия, изпратена до медиите.

„Печално е, че паметникът, който трябва да бъде свидетелство за благодарността към войните, освободили Европа и, конкретно, България от фашизма, които са дали живота си за нашето мирно бъдеще, се превърна в площадка за демонстриране на съмнителни политически убеждения. Нямайки смелостта да заявят открито и честно своята позиция, вандалите всеки път се опитват „да изразят своето мнение“ с бои и под покривалото на нощта издевателстват над паметника“, се казва в позицията.

„България, чиято земя е пропита с руска кръв, винаги се е отличавала с уважение към историята. Изключително тревожно е да наблюдаваме как се опитват да я вкарват в позорната война с паметниците. Подобни действия няма да доведат до нищо, освен до напрежение и неразбиране между нашите страни – а от това нямат интерес нито българският, нито руският народ“, се казва още в съобщението на руското посолство. /БГНЕС