Сегашната наредба създава изкуствено забавяне на работата на софтуерите
Сегашната наредба създава изкуствено забавяне на работата на софтуерите / БГНЕС
Фирми за софтуер на ресторанти се оплакаха от необмислена наредбa

Приветстваме твърдото решение на правителството да се пребори със сивата икономика, но и сега нещата изглеждат направени на крак, не добре обмислени и с голяма доза лобизъм към производителите на вече доста остарялата технология за контрол на оборотите – касовите апарати. Това коментира за БГНЕС Тодор Тодоров, търговски директор в „Янак Софт, компания разработваща софтуер за ресторанти и търговски обекти.

На 28.09.2018 г. в Държавен вестник бяха публикувани изменения в Наредба 18, която касае всички софтуери за регистриране на продажби и касовите апарати. Според Тодоров обаче, поправките ще направят бизнеса все по-труден и невъзможен. „Причината не се крие в нуждата да се плащат данъци, а в тежките и неизпълними изисквания, повечето от които напълно безсмислени и гарантиращи единствено, възможността на проверяващия орган винаги да има законен начин да спре, забрани или глоби съответното лице”.

Според наредбата, търговците са длъжни да използват единствено програми, отговарящи на огромен брой изисквания, което на практика ги превръща във фискални софтуери. Освен това обаче, търговците са длъжни да закупят и „новите” фискални апарати. По този начин всички ще имат двойна фискална система и тежко им, ако по някаква независеща от тях причина се разминат данните“ - обясни търговският директор.

Тодоров разказа, че в началото на годината, представляваната от него компания, заедно с още няколко други производители на софтуер за управление на продажбите, са направили предложение пред Председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. „Предложихме, наредбата да позволи фискалната памет да бъде свързана директно към компютър, т.е. да не бъде задължително вградена в печатащ механизъм, какъвто е касовия апарат. По този начин фирмата ще има само една фискална памет, независимо от броя на

работните станции – тоест значително ще се снижат разходите”.

Предимства на този вид система са:

- за печат на фискалните бонове ще може да се използват всякакви принтери;

- ще изчезнат сегашните проблеми с комуникацията между касов апарат и компютър;

- възникващите проблеми с печатащите механизми ще се решават без ангажименти към НАП и фирмите поддържащи фискалните системи;

- софтуерите ще могат много по-бързо и сигурно да записват данните във фискалната памет и мигновено да финализират продажбите.

Сегашната наредба създава изкуствено забавяне на работата на софтуерите - те трябва да изчакат касовия апарат да разпечати бона и чак тогава да приключат операцията. Това изкуствено забавяне е огромна предпоставка за възникване на проблеми и единствената причина да се поддържа тази тежка и сложна система, е лобизъм към производителите на фискални апарати.

„Според мен настоящата наредба, в този и вид, ще принуди много от малките и средните търговци да се откажат от услугите на софтуерните фирми. Лично моето мнение е, че това е връщане към каменната ера”, убеден е Тодоров.

За да предложи конкурентен продукт, един съвременен ресторант например, трябва да осигури на своите клиенти бързо и качествено обслужване. Собственикът трябва да разполага със справки, анализи… Въпреки очевидните предимства при използване на софтуер, при наличие на алтернатива – работа само с касов апарат, където няма такива бюрократични тежести, то голяма част от търговците ще се откажат от софтуерите.

Малък бизнес и сега се прави трудно. „Наблюденията ми от последните 7-8 години показват, че голям процент от малките фирми отварящи ресторанти след няколко месеца затварят”.

В наредбата са записани точки, чрез които служителите на НАП ще контролират наличните количества в склада, начално салдо, кредит, дебит, крайно салдо за период време и др. Никъде не се споменава за допустими отклонения, което гарантирано ще създава предпоставка за рекет и корупция. Как търговецът ще се защитава при констатирани евентуални липси, от кражба например, след като няма нито един осъден за кражба от магазин.

Фирмите, които използват софтуер ще подлежат на тежък контрол – следене на складови наличности, салда по периоди и т.н докато на, работещите само с касов апарат ще се контролира единствено регистрирания оборот. Това е узаконяване на неравнопоставеност между отделните търговци и създава реални условия за нелоялна конкуренция. „Бюрократите за пореден път създават закон, който увеличава ножицата между честния бизнес и сивата икономика. Все повече хора ще са бъдат изкушени да преминат в сивия сектор. Изводът е - ако искаш да укриваш данъци, не използвай софтуер - убеден е Тодоров.

„Софтуерните фирми нямат интерес да са в разрез със закона. Нашата цел и мисия е да улесним работата на хотелиерите, ресторантьорите и търговците, без излишно да оскъпяваме техния бизнес. Нашата препоръка е да се обмислят промените в наредбата, държавата да се вслуша в предложенията на софтуерните фирми. Ние имаме интерес икономиката в държавата да се развива. Само, когато има силна икономика - тогава и нашият бизнес ще върви добре”, категоричен е търговският директор. /БГНЕС