В началото на този месец в книгата с оплаквания на болницата общо 13 от настанените за лечение са изразили недоволството
В началото на този месец в книгата с оплаквания на болницата общо 13 от настанените за лечение са изразили недоволството / БГНЕС
Продължават нарушенията в болницата в „Овча купел”, институциите мълчат

Продължават нарушенията в Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация, намираща се в столичния квартал „Овча купел“, предаде репортер на БГНЕС.

Пациенти на лечебното заведение съобщават, че в нарушение на Националния рамков договор за медицински дейности, както и на Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, на тях им се събира такса „Резервация“ в размер на 35 лв. Освен, че се оказва незаконна, тази такса трябва да се заплати при плануването на хоспитализация на пациента и не подлежи на връщане в случай, че той не бъде хоспитализиран.

Според пациентите това е поредното грубо нарушение от страна на лечебното заведение и възпрепятства правото им на свободен достъп до здравеопазване.

В началото на този месец в книгата с оплаквания на болницата общо 13 от настанените за лечение са изразили недоволството си от сервираната им храна, оплакали са се от стомашни проблеми и настояват пред ръководството на болницата за подобряване на качеството ѝ. Според написаното от тях на 29 септември 2018 г. (събота) те са осъмнали с болки в корема, гадене, повръщане и разстройство, а освен в книгата за оплаквания са подали и телефонен сигнал до Регионалната здравна инспекция.

БГНЕС припомня, че миналата година стартира процедура по намаляване на капитала на болницата, с което се отнема собствеността от имоти в кв. „Горна баня” и минералната баня в „Овча купел”. На 6 септември 2017 г. неизвестни лица дори предизвикаха пожар в изоставената баня, която е паметник на културата. През януари 2018 г. Столична община пък даде заявка да се създаде общ център за изследване на лечебните свойства на минералните води в сградата на банята в "Овча купел", в бивш ресторант в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски" и в друга сграда на университета на ул. „Гурко”. Това е предвидено в проект за център за върхови постижения на консорциум, който е бил одобрен за финансиране в размер на 29.8 млн. лв. по компонент "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии" от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Капиталът на болницата е намален от 543 000 на 89 130 лева, но на 21 май 2018 г. един от кредиторите сигнализира прокуратурата за неправомерните действия на новия директор Антон Живков. Управителят на фирмата „БП Интех“ ЕООД Борислав Величков пише в сигнала си до Софийска районна прокуратура, че не е получил дължащата му се сума за доставка на термопомпи в размер на 29 950 лева. Той разбира за намаляването на капитала, след като прави справка в партидата на дружеството в Агенцията по вписванията и депозира възражение в деловодството на болницата, с което иска дългът да му бъде изплатен. Това не е сторено и до днес.

На 19 юни т. г. БГНЕС, по Закона за достъпа до обществена информация, постави на Министерство на здравеопазването следните въпроси:

1. Моля, да ни бъде предоставен отговора на МЗ по поставените въпроси в декларация с вх.№ 94-522/17.04.2018г., депозирана в Министерство на здравеопазването от служители и пациенти на „НСБФТР” ЕАД?

2. Преди вземане на решението за безвъзмездно предоставяне на имотите на „НСБФТР” ЕАД на Столичната община имало ли е изготвен проект от страна на ръководството на лечебното заведение предвиждащ възстановяване на балнеолечебницата?

3. Взето ли е съгласие на наследниците на дарителите за безвъзмездно предоставяне на имота на Столична община?

4. Какъв е броят на прекратените трудови правоотношения на служители от „НСБФТР” ЕАД от 01.05.2018г. до настоящия момент?

5. Какъв е броят на преминалите болни от началото на годината изразено количествено по месеци?

На всички тези въпроси отговор не е получен и до днес, а те будят съмнение, че лечебното заведение умишлено е тласкано към ликвидация. /БГНЕС