Има виновни за унищожаването на паметник на културата в Пловдив, но не са обвиняемите за "Одрин" 8

На 6 март 2016 година багер захапа една от най-красивите сгради в Пловдив - тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 и на практика го съсипа. Тогава обществеността реагира на момента, спря разрушението, протести охраняваха останките, хората носеха отломъци пред общината. Отзвукът беше много голям. После разрушената сграда продължи да се руши, а в съда тръгна дело срещу Георги Бранеков и Александър Николич, инвеститори.

Днес съдебната сага завърши изцяло в тяхна полза, те бяха обявени за невинни, предаде кореспондентът на БГНЕС от града на тепетата. Виновни за събарянето на безспорен наглед паметник на културата има и това са ония чиновници от НИКН, които са сътворили документен хаос, чийто резултат е фактът, че пред закона сградата не е нито единичен паметник на културата, нито влиза в рамките на групов паметник. Имаше още едно обвинение за използване на документ с невярно съдържание, което отпадна поради изтичане на давност. Тогава се приемаше, че обвиняемите са го използвали с користна цел, но в хода на делото стана ясно, че всъщност НИКН го е издал, за да прикрие своя грешка. Объркването идва още от 1975-та година, когато механично са объркани номерата на улицата на две сгради. Едната, въпросният склад, е с културна ценност, другата сграда не е, но точно тя фигурира, а той не. През 2014 година грешката излиза наяве, но никой не я поправя. Така до момента, когато избухва скандалът. Освен, че бе съборена очевидно ценна сграда, бе уволнен главният архитект на Пловдив Румен Русев, издал разрешението за събаряне въз основа именно на документите, предоставени от НИКН. Малко след това той почина.

Присъдата може да се обжалва в двуседмичен срок, но прокурорът днес заяви, че обвинението е изградено на база на първоначално предоставените документи, според които сградата е паметник на културата, докато в хода на делото се откриват други, на практика действащи към момента на събарянето, че не е. Така в опитите си да поправи грешката, НИКН създава почва за още по-" мърлява" работа, както каза адвокатката на обвиняемите Розалина Апостолова. Оказва се, че документите, преобърнали хода на делото, са намерени съвсем случайно по друго дело за тоя казус, заведено в Административен съд. На въпрос дали тези документи не са основание за повдигане на ново обвинение, вече към хората, които са създали основата на това престъпление поради немара, той отговори, че може да се мисли в тази посока. /БГНЕС