Получи се нещо като пъзел, от който излезе цялостна картина, каза Заркова
Получи се нещо като пъзел, от който излезе цялостна картина, каза Заркова / БГНЕС
Анна Заркова подрежда в пъзел „Българската мафия, както я видях“

Българският криминален журналист, редактор и отговорен редактор във в. “Труд“ Анна Заркова представи своята нова книга „Българската мафия, както я видях“, предаде репортер на БГНЕС.

Тя е естествено продължение на книгите й „Изгаряне“ и „Големите убийства“. На страниците, Заркова прави ретроспекция на случващото се в правораздавателната система на страната през последните 30 години до наши дни, говори за „Октопода“, който се е превърнал в знак на мафията и подземния свят, и стига до заключението, че да отглеждаш и продаваш картофи е доходен бизнес. Журналистът, който придоби известност със своите разследвания и след заливане с киселина изгуби едното си око, каза как се е родила идеята за написването на новото четиво.

„Аз написах тази книга миналата година. Това беше когато напуснах моя вестник „Труд“. Подадох си оставката по своя воля и реших, че скъсвам с репортерския занаят. Причината е, че той се промени и от тази промяна аз започнах да изпитвам срам“, заяви Анна Заркова.

Тя добави, че след напускането от вестника мечтаела да отвори малка книжарница, но вместо това започнала да пише книгата. „Започнах да пиша книга за мафията, не защото се мисля за писателка, а защото се оказа, че аз не знам какво прави човек, който не стои от сутрин до вечер в редакцията. Написах книгата не като разследващ журналист или като репортер, ходещ да задава въпроси и такъв, който прави разработки с цел да направи конкуренцията за резил. Написах я тъжно с мисълта, че се разделям със журналистиката. Тогава още не знаех, че ще се върна към нея като влюбена жена към неверния си съпруг. Събрах спомените и публикациите си от 20 години насам. Събрах каквото намерих и го подредих. Получи се нещо като пъзел, от който излезе цялостна картина“, обясни журналистът.

Заркова каза, че от появилата се картина се вижда, че най-добре живеят апашите и тарикатите, а пък свестните хора я напускат. Според нея това обаче може да се промени в даден момент и доказателството за това е, че книгата й е видяла бял свят и, че все по-малко хора гледат като „коне с капаци“ на света.

На премиерата присъстваха много депутати, адвокати, журналисти, бивш главен прокурор и много приятели на Анна Заркова. /БГНЕС