Валентин Илиев, лице на кампанията „S.O.S. – Спаси детето”
Валентин Илиев, лице на кампанията „S.O.S. – Спаси детето” / БГНЕС
Валентин Илиев, „S.O.S.-Спаси детето”: Агресията на пътя взима превес

Агресията на пътя взима превес, каза в интервю за БГНЕС Валентин Илиев, лице на кампанията „S.O.S. – Спаси детето”.

Именно заради случаите на агресия на пътя от застрахователната кампания „Лев Инс” стартират благородната инициатива – чрез иновативни методи на обучение деца да получават първите се уроци по пътна безопасност. Така подрастващите се учат как да се ориентират успешно във все по-динамичната градска среда и как да се придвижват безопасно в нея.

„Първото ни включване беше през 2008 г. в тогавашната кампания „Пази детето на пътя“. В нейния трети етап успяхме да обезопасим 230 учебни заведения в цялата страната – 24 града и 8 села. Обезопасяването бе свързано с изграждането на нови или реновиране стари и вече изхабени пешеходни пътеки и огради. Завършекът на цялата кампания беше да положим указателните табели с надпис „Пази детето на пътя“, който да предупреждава шофьорите, преминаващи покрай учебните заведения. В следващия, четвърти етап, също се включихме активно, но с малко по-различно участие. Не толкова с обезопасяване на пътната обстановка, а с дарение на 3 000 застраховки на деца сираци, които са без един или двама родители. Това бе един жест от наша страна“, заяви Валентин Илиев.

Включването в инициативата 10 години по-късно от компанията аргументират с безумието по пътищата, на което всички ние ставаме свидетели. „Особено през последните няколко години, в които то ескалира. Тук говорим не само за произшествията и жертвите от тях, а и за недобрата инфраструктура, за некачествените ремонти, увеличаващия се брой на пияните и дрогирани шофьори“, подчерта Илиев.

Целта на инициативата е да бъде обърнато внимание на най-уязвимите – децата. Тъй като днешните млади хора са от друго поколение, организаторите ще привлекат вниманието им по съвременен начин, включващ 3D обучение, симулатори и други интерактивни форми.

Кампанията вече стартира в София, но ще се разширява постепенно в цялата страна.

За тези 4 години имаме 24 акции, в които реално сме спасили 17 човешки живота“, подчерта Илиев
За тези 4 години имаме 24 акции, в които реално сме спасили 17 човешки живота“, подчерта Илиев / БГНЕС

„Стартирахме от район „Студентски град“ в столицата, където бяха поканени 4 групи от детски градини. На децата бяха проведени различни обучения, а под формата на занимателни игри те се включиха в симулация на движението. Завършекът беше кацането на хеликоптера пред сградата на общината“, припомни Валентин Илиев.

От застрахователната кампания признават, че е трудно да се справят сами с подобна мащабна кампания, затова разчитат на помощта на експерти от различни организации, сред които Български червен кръст (БЧК), Планинска спасителна служба (ПСС), клуб „Активна сигурност“ и “Хели Ер“.

„Ние имаме не само желанието да продължим с разширението на тази инициатива, но и опита и възможността. От 22 години, откакто сме застрахователна компания на този пазар, не сме спирали да участваме в подобни инициативи. В последните 4 години имаме и друг проект, който включва хеликоптер. Те са общо два. С тях може да реагираме именно в тежки ситуации, например транспортни произшествия, за да можем да спасим човешки живот. За тези 4 години имаме 24 акции, в които реално сме спасили 17 човешки живота“, подчерта Илиев.

Следващото събитие от кампанията ще бъде на 17 ноември, събота. Датата е подбрана като естествено продължение на предходния 16 ноември, който е обявен за Международен ден на пострадалите при транспортни произшествия. Тогава търговският център на столичното Околовръстно шосе ще бъде домакин на един истински празник за децата, на който аниматори, облечени като светофари и пътни знаци, по забавен начин ще учат децата на основни правила в движението. Участниците ги очаква и викторина, а наградените ще получат обиколка с картинг. Завършек на цялото мероприятие ще бъде събирането на дарения, които ще бъдат преведени в дарителската сметка на БЧК и разпределени за деца, пострадали при ПТП, нуждаещи се и в неравностойно положение.

Тази година ръководството на компанията е взело решение разходите за рекламни материали, които всяка година се отделят, също да бъдат дарени. /БГНЕС