Изложбата се организира от  се организира от внучката на керамичката Ейми Горин Чапман
Изложбата се организира от се организира от внучката на керамичката Ейми Горин Чапман / БГНЕС
"Гласът на глината" показва таланта на художник-керамичката Йова Раевска

Изложбата „Гласът на глината“ беше открита тази вечер в Националния етнографски музей. С нея се отбелязват 100 години от рождението на известната художник-керамичка Йова Раевска.

Експозицията показва над 50 глинени съда, изработени от ръцете на Раевска, сред които има и непоказвани досега. Те се разпростират в пет зали на първия етаж на бившия Княжески дворец, предаде репортер на БГНЕС.

Изложбата е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и преминава под знака на Европейската година на културното наследство.

Тя се организира от внучката на керамичката Ейми Горин Чапман, която е родена и израства в САЩ. След като завършва университет там се завръща в България, за да опознае корените си и остава доста години тук. През това време завършва драматургия и продуцентство в НАТФИЗ. Днес тя живее в Холандия със своя съпруг и двамата й сина.

„Кръстихме изложбата „Гласът на глината“, защото имам чувството, че всички тези творби пеят, говорят и имат история. Искам да покажа какви хубави и модерни неща са правени онова време от баба ми Йова Раевска“, каза внучката й.

С изложбата се отбелязват 100 години от рождението на известната художник-керамичка Йова Раевска
С изложбата се отбелязват 100 години от рождението на известната художник-керамичка Йова Раевска / БГНЕС

Тя обясни, че Йова Раевска е едно от емблематичните имена в декоративно-приложните изкуства и добави, че баба й работи активно от 40-те до 80-те години на ХХ век и изгражда нов стил в оформлението и посланията на българската керамика. Ейми си спомня за дните прекарани с Йова.

„Прегръщаше ме, правеше ми масажи, научи ме на йога преди да стане модерно и всъщност, аз знам, че тя е страхотна художничка. Толкова съм благодарна, че имах възможността да организирам тази изложба, защото научих много неща за нея, които не знаех. Тя е била много щедра със своето творчество и искаше да покаже и на други как се правят тези неща. “, обясни Ейми Горин Чапман, която възприема баба си като художничка и си спомня как заедно с нея рисувала по стените, за да разказва нещата.

Чапман обясни, че се натъкнала на керамичните съдове когато разчиствала лятната й вила в Драгалевци, която решила да продаде.

На въпрос на БГНЕС дали Раевска е предала майсторлъка си, внучката й каза, че тя е научила как да плете „макраме“, но с глина никога не са работили заедно и въпреки това, за нея баба й е вдъхновение. Ейми коментира оскъдната информация, която има за Йова Раевска в Интернет.

„Опитвам се да променя това нещо. Много малко неща намерихме когато търсехме да напишем биографията й, която се продава по време на изложбата. Ще се опитам да промотирам изложбата из цялата страна и дори извън граница“, заяви още тя.

Внучката на Раевска обясни, че това е четвъртото мястото, на което показва изкуството на баба си, след като първоначално те са били изложени в родния й град в гр. Троян. След това са гостували в софийската галерия „Райко Алексиев“. Експозицията е минала през Ямбол и сега е в Етнографския музей, където ще остане до 27 януари 2019 г./БГНЕС