Милен Врабевски
Милен Врабевски / БГНЕС
Милен Врабевски: Историята - наука за миналото и трамплин за настоящето

Историята – науката за човешкото минало, в много отношения прилича на реставраторското изкуство. Историците събират материални и писмени свидетелства от дадена епоха, а после се опитват чрез тях да възстановят съдбите на народите, държавите, както и на отделните хора. Трудността обаче идва от това миналото да бъде разказано по правилен и увлекателен начин, още повече когато читателите са деца.

С тази тежка задача са се справили чудесно четирима български учени, развиващи се в различни клонове на историчка наука, но имащи една цел – да предадат ценните знания на младите поколения. Именно това прави изданието „МОЯТА БЪЛГАРИЯ. Кратка история за млади читатели“, което днес бе представено в рамките на Софийския международен панаир на книгата, предаде репортер на БГНЕС.

Книжката може би е първото образователно издание, предназначено за ученици от 5 до 12 клас, което хронологично покрива цялата история на България. Краткото, но съдържателно излагане на темите, съпроводени с богати илюстрации и снимков материал, прави изданието подходящо за училище, но и за самостоятелно ползване вкъщи.

„Помагалото съдържа 51 теми, обхващащи периода от праисторията до съвременността. В него, наред с историята на страната ни, са включени и по-малко известни факти, събития и личности, които да провокират любознателността на читателите. Авторите са подбрали разнообразни източници, които разкриват кои са нашите предци, как са живели, кои са личностите, станали пример за подражание и най-вече дали имаме основание днес да се гордеем, че сме българи“, сподели Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет“ и един от инициаторите на изданието.

Според него историята е важна за всички, защото тя освен наука за миналото е и трамплин за настоящето.

проф. д-р Лизбет Любенова, доц. д-р Веселина Вачкова, проф. д-р Пламен Павлов и проф. д-р Пламен Митев
проф. д-р Лизбет Любенова, доц. д-р Веселина Вачкова, проф. д-р Пламен Павлов и проф. д-р Пламен Митев / БГНЕС

Изданието е особено ценно, защото зад него стои труда на четирима изтъкнати български историци и университетски преподаватели – проф. д-р Лизбет Любенова, доц. д-р Веселина Вачкова, проф. д-р Пламен Павлов и проф. д-р Пламен Митев.

„Този учебник е изключително подходящ за всички възрасти. Би могъл да бъде една семейна ценност“, смята проф. Павлов и подчертава, че в него е дадена модерна гледна точка по много важни въпроси.

„За разлика от учебните програми, утвърдени от МОН, където учебниците по история са разделени по класове, за първи път ние предлагаме един общ разказ, което дава възможност на малките и големите читатели да придобият представа за континюитета в българската история“, допълва колегата му проф. Митев. /БГНЕС