Откраднаха статуята на Аполон Медикус от Централна баня
Откраднаха статуята на Аполон Медикус от Централна баня / БГНЕС
София си остана без Аполон Медикус

Дръзко посегателство в центъра на София. Откраднаха бронзовата статуя на Аполон Медикус до чешмите с минерална вода в идеалния център на столицата.

Освен произведението на изкуството, липсват и почти всички месингови чучури от чешмите на бившата минерална баня, днес музей. Посегателствата са извършени в рамките на няколко дни - първо дръзките крадци са взели чучурите от чешмите, след няколко дни е задигната и статуята на Аполон Медикус, предаде репортер на БГНЕС.

Директорът на Регионалния исторически музей доц. Венета Ханджийска предположи, че посегателството е извършено в неделя - през нощта на 16-ти срещу 17-ти декември. Kамерите на музея обаче не снимат водоналивното пространство и там, където се е намирала статуята на Аполон.

Все пак записи има. Днес Нова телевизия съобщи, че задигането на статуята Аполон Медикус е заснето. Кадрите вече са предоставени на МВР. „Престъпленията са две. Едното е извършено на 5-и, а другото на 16-и декември. Първо са откраднати чучурите и няколко дни по-късно е отмъкната и статуята. И двете кражба са извършени през нощта. Пазарната цена от метала е незначителна. По-скоро това е хулиганска постъпка. Не е ясно дали двете деяния са извършени от един човек”, коментира зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Откраднаха статуята на Аполон Медикус от Централна баня
Откраднаха статуята на Аполон Медикус от Централна баня / БГНЕС

Статуята на Аполон Медикус е дело на скулптора Георги Чапкънов. Тя бе поставена след реконструкцията на площад "Бански" през 2003 година. Тогава бяха направени 42 каменни чешми, кръгли пейки от камък, водна площ със скулптура на Аполон Медикус, вградено ефектно осветление, рампа за хора с увреждания и зелени площи, като част от елементите на цялостното пространствено художествено решение и реконструкцията триъгълната градинка. /БГНЕС