Според Мартин клубната култура на София се развива непрестанно
Според Мартин клубната култура на София се развива непрестанно / БГНЕС
Мартин Михайлов: Клубната култура на София се развива непрестанно

За мащабите си София има доста богат нощен живот. В това отношение градът има какво да предложи, каза в интервю за БГНЕС Мартин Михайлов, управител и съдружник в няколко от популярните клубове в столицата.

Според Мартин клубната култура на София се развива непрестанно, а за пример той дава многото чуждестранни туристи, които възползвайки се от евтините самолетни билети, все по-често посещават столицата ни за уикенда. „Разнообразието и качеството го има, цените са достъпни за потребителите. Има отношение към детайла и добро обслужване”, смята той.

Друго предимство на клубовете в България е, че те нямат т. нар. curfew или казано на български – краен час на затваряне, какъвто е наложен в някои европейски държави. „Това е една голяма част от туристическия отрасъл и трябва да се подходи отговорно и сериозно. Според мен това е голям икономически плюс, но и не само. Защото хората искат някъде да отпуснат, но при сигурни условия”, подчерта Мартин.

В едно той е категоричен – баровете и клубовете са места за социализация, а концертите в тях са част от културния живот на града. За това в сърцевината на ръководените от него „Терминал 1“ и „Строежа“ е поставена именно музиката, а двата клуба поддържат изключително разнообразие от стилове и банди.

„Ние сме със сериозно изградени контакти отдавна. С всички групи и изпълнители сме в добри отношения. Тези, които са най-актуални, са за предпочитане и това е възможно най-логичното мислене. Има обаче и друг момент – много дълго време със „Строежа“ сме налагали музикални течения в София. Пускали сме много нова музика, но продължаваме да пускаме и стара и стойностна такава“, обяснява Мартин.

Като управител за него е важно заведенията, който ръководи, да се развиват със стабилен темп, а за това голяма роля играе разнообразната програма, стъпваща на определени концепции и тематики. „Не можем да бъдем безкрайно еклектични. Същевременно пък се стремим да не натоварваме една и съща аудитория, затова често редуваме стиловете”, допълва той.

Въпреки че отдавна се занимава с това, Мартин се въздържа да определи формулата за успеха.

„Концертите са най-рисковата ситуация. Това е нещо по-хазартно дори и от спортните залози, защото влияят страшно много фактори. Може да се случи абсолютно всичко. Съдейки от опита, който имам, успяваме така да дозираме нещата, че да има баланс“, пояснява той. За пример дава босненската група „Дубиоза Коолектив“ (Dubioza Kolektiv), които в момента са свръх популярни и наскоро успяха да напълнят зала „Арена Армеец“. Той обаче започва работа с тях преди 8 години, като в началото едва събира 500 души на техен концерт. Но с постоянство и налагане, особено когато самата продукция е качествена, нещата се получават.

За Мартин това е изключително труден и нестабилен бизнес, особено на българския пазар. „Много рядко сме свидетели на напълно разпродадени концерти. Тук винаги това става с много труд, време и треперене до последно. Маржът на печалба в този бранш не е особено висок. Когато целият пазар е колеблив, става изключително рисково. Затова не всички организирани събития са успешни”, разказва той.

Правейки анализ на пазара и неговото развитие обаче, Мартин вижда много положителни моменти. Един тях е покачването на цените на билетите, както и разбиране на хората, че качеството струва съответната цена. /БГНЕС