Предстои оценителна експертиза на картините и тогава ще бъдат върнати на собственика
Предстои оценителна експертиза на картините и тогава ще бъдат върнати на собственика / БГНЕС
Двама задържани за кражбата на картини на Майстора

Двама души са задържани от общо четирима за откраднатите картини на Владимир Димитров Майстора, предаде репортер на БГНЕС . Ценните експонати са намерени на два адреса в София – в кварталите „Лозенец“ и „Хаджи Димитър“.

От общо 13 картини са открити 12. Към момента се издирва последната картина. Ценните експонати са продадени за над 10 000 лева, съобщиха на извънреден брифинг от столичната полиция.

Двамата, които все още се издирват, са от ромски произход, криминално проявели, задържани и преди за кражби, уточни директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Атанас Папалезов от Главна дирекция „Национална полиция“ заяви, че се въздържа да разкрие на кой художник е липсващата картина-на Майстора или на Димитър Киров - Ди Киро, за да си спестят трудностите по време на издирването.

Папалезов разкри, че едно от задържаните лица се казва Атанас Нейков и е търговец на културни ценности от много години. Другото лице предпочита да не назовава името му. И двамата поне от 15 години посредничат при покупката на картини, антиквариат и други произведения на изкуството. Посредниците не са знаели, че са откраднати картини.

„Между търговците са извършени плащания на картините. Платено е над 10 000 лв.. Предстояло е допълнително плащане, тъй като е имало спор относно авторството. Крадците са знаели точно какво крадат“, категоричен е Папалезов.

Материалите по делото утре ще бъдат докладвани в Софийска районна прокуратура
Материалите по делото утре ще бъдат докладвани в Софийска районна прокуратура / БГНЕС

Предстои оценителна експертиза на картините и тогава ще бъдат върнати на собственика.

Материалите по делото утре ще бъдат докладвани в Софийска районна прокуратура. На базата на събраните доказателства наблюдаващият прокурор ще прецени за съпричасността на задържаните лица, съответно да им бъде повдигнато обвинение. Към момента на двете лица не е повдигнато обвинение, стана още ясно от пресконференцията в СДВР. /БГНЕС