Патиците  ги е обхванал нещо като мързел, настръхнали от студа, едва мърдат
Патиците ги е обхванал нещо като мързел, настръхнали от студа, едва мърдат / БГНЕС
Лед скова езерото над Благоевград, обитателите му разделени на ВИП и останалите

Лед скова езерото в парк Бачиново над Благоевград, консенсус цари сред обитателите му-лебеди и патици, някъде се бяха загубили кресливите гъски, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Вследствие на студа, обхванал страната от над две седмици, 80 на сто от площта на езерото е замръзнала.

Източната част на езерото - там, където се пълни от река Бистрица, все още не е замръзнала. Това е ВИП-зоната в езерото, заради вливащата се от тръбата чиста вода. И съвсем естествено е тази зона да бъде обитавана от обитателите-„аристократи”, каквито без съмнение са белите лебеди. Двойката е там, плува напред назад, следват гмуркания в търсене на храна, след което излизат да се разходят по леда.

Тази двойка е бездетна, за разлика от черната, която миналото лято се сдоби с две малки. Едното почина скоро, второто оцеля, порасна, и вече не се различава от родителите си.

Черните лебеди минават през плуващите патици
Черните лебеди минават през плуващите патици / БГНЕС

Макар и с малко, триото плуват далеч от VIP-зоната, между нея и тях върху леда са се събрали накуп патиците. Тях ги е обхванал нещо като мързел, настръхнали от студа, едва мърдат. По-късно след „утринната гимнастика” и почистване на перата, се разтърсват и престрашавайки се, започват да порят незамръзналия ръкав.

Лед скова езерото в парк Бачиново над Благоевград
Лед скова езерото в парк Бачиново над Благоевград / БГНЕС

Черните лебеди минават през плуващите патици, приближават бялата двойка, но знаейки местото си, отново се връщат. Докато бялата двойка се държи царствено, както във водата, така и върху леда.

Само от кресливите гъски тази сутрин нямаше следа, може би спяха на топло в скованата от всякъде с лед къщичка. /БГНЕС