Празникът събра десетки самоковци в храма
Празникът събра десетки самоковци в храма / БГНЕС
Десетки миряни участваха в празника на св. Харалампий в Самоков

Православната църква почита на днешната дата свети свещеномъченик Харалампий Чудотворец и св. мъченица Валентина. По този повод Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети Самоков и отслужи празнична литургия в митрополитския храм „Успение на св. Богородица“, чийто северен престол е посветен на св. Харалампий.

В богослужението участие взеха ик. Михаил Колев, предстоятел на храма и архиерейски наместник на Самаковска духовна околия, ик. Емилиян Христов и свещеник Емилиян Дамянов от Самоков, свещеник Костадин Тренев от София, йеродякон Вартоломей и четирима дякони: Георги Читалов, Георги Марков, Лука Китин и Димитър Николов, съобщиха от Софийска света митрополия.

Празникът събра десетки самоковци, сред които кметът на Самоков Владимир Георгиев, председателят на пчеларите в града Йордан Йорданов и др. общински служители.

Денят на св. Харалампий се чества като ден на пчеларите и християните носят в храма пчелен мед, който се освещава и носи за благословение в домовете. Осветеният мед се съхранява и се яде през годината за здраве и изцерение на душевни и телесни болести.

Традицията да се освещава на мед се основава на житието на светеца, което разказва за чудесното му изцеление след страшните изтезания и за дългия му земен живот (светецът умира на 113 години), и е свързана с народната медицина, според която медът има изключителни лечебни свойства. Затова след заамвонната молитва, еп. Поликарп и духовниците осветиха многобройни приношения от мед, поставени в центъра на храма.

Денят на св. Харалампий се чества като ден на пчеларите и християните носят в храма пчелен мед
Денят на св. Харалампий се чества като ден на пчеларите и християните носят в храма пчелен мед / БГНЕС

В края на Литургията, застанал на архиерейския трон владиката произнесе проповед за живота и мъченическия подвиг на светеца. Той припомни твърдостта му като проповедник на вярата в Господ Иисус Христос, търпението и мъжеството, с които е понасял страданията, и чудесните прояви на Божията сила при неговото оздравяване, станали причина множество езичници да приемат Христовото учение. Той подчерта, че светецът не само е съумял да запази своята вяра чиста, без да се отрече от Нашия Господ Иисус Христос, но и със своето служение, със своите молитви е успял да съхрани още много човеци в истините на светата православна вяра.

Викарният епископ преподаде на многобройните християни архипастирския благослов на Негово Светейшество, Софийския митрополит и патриарх Български Неофит и поздрави предстоятеля на храма иконом Михаил Колев. В знак на почит и уважение, отец Михаил поздрави с прекрасни слова еп. Поликарп от името на църковното настоятелство и храмовото свещенство.

В края на богослужението, заедно с нафората, епископът раздаде на присъстващите, в чест на св. Харалампий по едно малко бурканче с мед, подготвено от църковното настоятелство.

След литургията, епископ Поликарп, заедно с духовниците разгледаха сградата на архиерейското наместничество, която се намира в двора на църквата и даде своите препоръки и пожелания за нейното устройване. Владиката посети още близкия храм „Св. Николай“, който е изключителен по своята архитектура и иконопис и който след дълги години отвори врати за енорийски живот. /БГНЕС