С подписите на Борисов и Заев България и Македония вече са приятели

Гражданите на нашите две страни имат нуждата от този приятелски договор.
Гражданите на нашите две страни имат нуждата от този приятелски договор. / БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев подписаха в Скопие Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония, предаде специалният пратеник на БГНЕС Пламен Йотински.

[b]Договорът е общ успех за България, Македония и Европа[/b]

„Подписването на договора за приятелство показва, че там, където има политическо желание, въпросите ще се решат. България и Македония направиха историческата стъпка напред заедно“. Това заяви министър-председателят Зоран Заев на съвместната пресконференция с Бойко Борисов след подписването на важния документ.

[b]„Този договор е общ успех и общ принос за стабилността на държавите в региона. Този договор е пример за сътрудничество в региона. Видяхме в правителството на България конструктивен партньор“, каза Заев.[/b] Той подчерта значението на икономическото сътрудничество и по-конкретно в областта на транспортната и газова свързаност.

Заев заяви, че сигналът, който се изпраща с днешния акт до съседите и света, е, че България и Македония ще си сътрудничат. „Гражданите на нашите две страни имат нуждата от това приятелство. С този договор ще се открият перспективите за двустранното сътрудничество. Република Македония е част от Европа. Македония и България показваме как от добри приятели ставаме още по-добри приятели“, каза македонският премиер. Той е категоричен, че Република Македония няма друга алтернатива освен членство в НАТО и Европейския съюз.

Мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало, заяви премиерът Бойко Борисов.

[b]Двата меморандума са изключително важни и за вас, и за нас, защото транспортният Коридор №8 е връзката, която присъединява целите Балкани. Този транспортен коридор дава възможност на всяка една страна от Балканите да търгува, да прави бизнес и туризъм с всяка една от другите, отбеляза Борисов.[/b] Той обърна специално внимание хъб „Балкан”, който получи възможностите и от ЕК да взема руски газ, и който по думите на Борисов ще даде възможност на Македония да купува газ от европейския газов хъб директно, а България ще го транспортира.

Българският премиер заяви, че подписаният днес договор има смисъл, защото показва на ЕС, че в размирни Балкани, където само преди 20 години се лееше кръв, мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало. Според Борисов реакцията на ЕС ще е изключително положителна.

Дали сме си сметка, че това ще остави младите на Балканите. Това ще ни направи силни, независими и значими. Аз съм убеден, че след 10 години резултатите от днешната среща ще бъдат видни и за двете държави, заяви още Бойко Борисов.

Той подчерта, че договорът не е насочен срещу нито една от нашите съседи и изпраща посланията за мир, дружба, просперитет, усвояване на европейски фондове по инфраструктурата.

Попитан защо двете страни заедно ще празнуват Илинден, Борисов заяви, защото искаме да празнуваме, а не да се бием. Той припомни, че ние на Балканите много пъти сме го правили и всички се смятаме за велики. Но ние не искаме да се бием, а да вървим напред, подчерта Борисов.

[b]Брюксел и Берлин ни поздравиха[/b]

Европейската комисия приветства подписването на двустранния договор за приятелство и добросъседство между България и Република Македония. Това се казва в съвместно изявление на външния министър на ЕС Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

С този договор двете страни показват желанието си да разрешат двустранните проблеми. Неговото сключване е пример за всички останали балкански държави. Договорът е положителна крачка напред в добросъседските отношения и увеличава европейската перспектива на Македония, което е в интерес на македонските граждани, се казва в съвместното изявление на двамата високопоставени европейски представители.

Берлин също приветства постигнатото споразумение. [b]Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че Македония и България са подписали исторически договор.[/b] „Поздравявам двете страни, които след дълги години на безуспешни преговори намериха консенсусно решение на отворените въпроси. Тези две държави изпращат важен сигнал за успешно не само двустранно, но и регионално сътрудничество на Балканите и за по-нататъшната евроинтеграция на Македония“, каза той.

[b]Всеки дълъг път започва с една малка крачка, подписаният договор е началото[/b]

Този дълго отлаган договор, който би трябвало да постави ново начало в отношенията между София и Скопие, до голяма степен се основава на подписаната на 22 февруари 1999 г. от премиерите на двете страни съвместна декларация. Само че най-малкото поради нежелание и от двете страни отношенията бяха поставени във фризера, а диалогът между България и Македония беше пълен с празни думи.

От днес, обаче, нещата трябва да тръгнат в друга посока.

Този договор е общ успех и общ принос за стабилността на държавите в региона, каза Заев.
Този договор е общ успех и общ принос за стабилността на държавите в региона, каза Заев. / БГНЕС

За да започнем да работим като две съседни страни, имащи нормални отношения помежду си, първо край Вардара трябва да забравят езика на омразата и използването на София като мишена на популистко-националистическите си настроения.

За сигурността и икономическото развитие на Балканите е необходимо Македония да стане член на Северноатлантическия пакт и да получи ясна и работеща перспектива за присъединяването й към Европейския съюз. Това е отбелязано още в чл. 2 от подписания договор - „ Двете

Договарящите се страни ще развиват сътрудничеството помежду си в областта на европейската и евроатлантическата интеграция, насочено към успешната подготовка на Република Македония за присъединяването й към Европейския съюз и НАТО“. Този път не е лесен, но като в поговорката „всеки дълъг път започва с една малка крачка“ подписаният договор е началото. Естествено, България ще споделя своя опит, постижения и грешки със Скопие, за да успее Македония да изпълни необходимите критерии за членство в ЕС и да получи покана за НАТО.

Всъщност един от най-важните моменти в Договора е в чл. 7, според който двете страни “ще разширяват и усъвършенстват транспортните връзки и комуникациите между тях, включително в рамките на регионалните инфраструктурни проекти“. Още преди Договорът да бъде одобрен и от двете страни, българският кабинет одобри и Меморандум за разбирателство между транспортните министерства на двете страни за развитието на железопътните връзки между София и Скопие. Без отговор остава в миналото нежеланието за нормални транспортни връзки между България и Скопие и фактът, че макар разстоянието София-Скопие да е 200 км, между двете столици няма железопътна връзка, а автомобилният път трудно би се вместил в средните европейски стандарти. С меморандума българската страна поема ангажимент за доизграждането на железопътната връзка по направлението София - Перник - Радомир - македонска граница до 2027 г. Веднага може да бъде направена констатацията, че този срок от 10 г. не звучи много оптимистично. Македония, от своя страна, се ангажира да изгради жп направлението Крива паланка - Деве баир - българска граница до края на 2025 г. Реализацията на проекта е свързана с осигуряването на финансиране за изграждането на линията на македонска територия, модернизацията на съществуващото трасе София-Гюешево, както и строителството на липсващия участък от 2.5 км от гара Гюешево до македонска граница. Всъщност политиката на отворени врати означава обикновените хора и стоките да могат бързо и безпрепятствено да се придвижват между двете държави. Когато това стане, приятелството и добросъседството ще бъдат истински.

Договорът поставя ново начало в отношенията София-Скопие.
Договорът поставя ново начало в отношенията София-Скопие. / БГНЕС

За сближаването на двата народа и излизането от вредното противопоставяне грижата ще има изпълнението на чл. 8 – за организиране „по взаимна договореност съвместни чествания на общи исторически събития и личности, насочени към укрепване на добросъседските отношения в духа на европейските ценности”.

[b]От особено значение е и изпълнението на чл. 11 от договора. Той гласи:[/b]

[i]1. Нито една от Договарящите се страни няма да предприема, подтиква и поддържа действия, насочени срещу другата страна, които имат неприятелски характер.

2. Нито една от Договарящите се страни няма да допуска нейната територия да бъде използвана срещу другата от организации и групи, които имат за цел извършването на подривни, сепаратистки и застрашаващи спокойствието и сигурността на другата Договаряща се страна действия.

3. Двете Договарящи се страни нямат и няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга.

4. Всяка от Договарящите се страни има право да защитава правата и интересите на своите граждани, на територията на другата страна, в съответствие с международното право.

5. Република Македония потвърждава, че нищо от нейната Конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на Република България, с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония.

6. Двете Договарящи се страни ще предприемат ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения.”[/i]

В късния следобед Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Македония Георге Иванов. След това е планирано да се види и с човека, който управляваше Македония повече от 10 г. и на когото държавата дължи положението, в което се намира – Никола Груевски. /БГНЕС