Балтажи: Децата на украинските българи ще развиват езиковата си идентичност

Балтажи: Децата на украинските етнически българи ще получат възможността и занапред да развиват езиковата си идентичност
Балтажи: Децата на украинските етнически българи ще получат възможността и занапред да развиват езиковата си идентичност / БГНЕС

Децата на украинските етнически българи ще получат възможността и нататък да развиват своята езикова идентичност. Това увери посланикът на Украйна Микола Балтажи след среща с председателя на Народното събрание Димитър Главчев, предаде репортер на БГНЕС.

„Министерство на образованието и украинската власт е изцяло открита към диалог. Детайлно информираме изпълнителната българска власт и се радвам, че днес получих и възможност да информирам и председателя на НС Димитър Главчев“, каза Балтажи.

„След това продължават да се изказват някои политици, да изразяват загриженост, че едва ли не в Украйна ще бъде забранен, лимитиран и рестриктиран българският език. Няма нищо такова. Нищо не се закрива и няма да се закрива“, категоричен бе посланикът на Украйна у нас.

„Децата на украинските етнически българи ще получат възможността и нататък да развиват своята езикова идентичност. Никакви нарушения няма на украинското законодателство, няма и нарушения на поетите от Украйна международни ангажименти и по Европейската партия на регионални езици, езици на национални малцинства“, посочи още Микола Балтажи.

Срещата на двамата е била по повод на предстоящо посещение на Главчев и депутати в Таврия, Украйна, където ще участват в празненства по случай 155-годипнина от преселването на българите в Таврия. По време на срещата Димитър Главчев представил на Микола Балтажи загрижеността на българското общество във връзка с евентуална промяна на българското национално малцинство в Украйна по повод приетия закон на образованието. Получих удовлетворяващи разяснения от посланика на Украйна, добави Главчев.

Микола Балтажи отбеляза, че в Украйна се провежда радикална реформа на образователната система,която е част от системните реформи, които се извършват от украинското правителство. „Искаме да имаме една европейска система на образование, не съветска или постсъветска, а система, ориентирана изцяло към европейски стандарти. Според Конституцията на Украйна държавният език е украински“, подчерта Балтажи.

Ролята на украинския, по думите му, ще се засили, тъй като е фактор на националната сигурност на Украйна. „Държавата осигурява свободно функциониране на украински език, но и осигурява свободно развитие, функциониране и спазване на езика на националните малцинства на Украйна, включително и на българския“, подчерта посланикът на Украйна.

Причините да се направят корективи били, защото неотдавна били направени външни независими атестирания в Задкарпатието, където живеят представители на унгарското национално малцинство. „Оказа се, че по 12-балната система, те издържат само от 1 до 3. В национално училище, където изцяло се преподава на унгарски, след 4-ти клас децата не знаят украински и има проблеми в образователния процес-как да кандидатстват за украински университети. Има проблеми за достъпа им към пазара на труда“, поясни Микола Балтажи.

Той заяви, че в Украйна няма нито едно училище, където се преподава изцяло на български език. „Преподава се на украински и български. Тоест това не касае българската общност. Те говорят също украински.

По новия закон до 4-ти клас децата учат български, а изучават украински като предмет и с това се подготвят постепенно за такова ниво на овладяване на държавния език, който в перспектива ще им позволи да кандидатстват за висши учебни заведения“, заяви още Балтажи. /БГНЕС