Министерство на отбраната ще решава на какъв етап ще бъде върната процедурата за изтребител

Министерство на отбраната ще решава на какъв етап ще бъде върната процедурата за изтребител
Министерство на отбраната ще решава на какъв етап ще бъде върната процедурата за изтребител / БГНЕС

На какъв етап ще бъде върната процедурата по избор на нов тип боен самолет, ще реши Министерството на отбраната като ръководство на базата на предложенията на Народното събрание и на оценката и предложенията, които ще дадат специалистите, работили до сега по проекта.

Това каза председателят на временна парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет Емил Христов, предаде репортер на БГНЕС.

[i]В края на юни стана ясно, че предложението на Португалия с логистичен пакет от САЩ за употребявани Ф-16 дори не е било класирано, поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, които сме заложили. Страната ни изпрати искане за предоставяне на предложения (RFP), по проект придобиване на нов тип боен самолет в края на миналата година. Предложението на Швеция е за новопроизведени бойни самолети Gripen, на Португалия (с логистичен пакет и въоръжение от САЩ) за употребявани бойни самолети Ф-16, италианската оферта също е за употребявани самолети Eurofighter.

В последните дни президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов влязоха в задочен спор и коментираха процедурата за придобиване на изтребител буквално от двете страни на Океана. [/i]

„Нямаме за цел да рестартираме проекта. Ние не сме комисия, която трябва да направи това. Ние даваме своите изводи и предложения, дали изобщо ще бъде рестартиран проектът и какво ще се направи, ще реши МО като ръководство и специалистите, но ние сме длъжни да направим тези изводи и тези предложения, които ще бъдат публикувани скоро”, заяви Емил Христов.

Докладът, който днес бе подкрепен с 13 на 6 гласа от членовете на комисията трябва да бъде приет от НС и ще бъде изпратен на ръководството на МО. „Ние обаче бихме искали да не се връщаме в изходно положение, да не се задрасква трудът, който е вложен от толкова много хора специалисти в продължение на години, а натрупаният опит да бъде използван по-нататък, включително и в други проекти и за Сухопътни войски и за Военноморски сили”, каза Емил Христов.

На въпроса дали се връща декласираният Ф-16 обратно в надпреварата, той каза: „Ако МО се съобрази с нашите препоръки и промени методиката, така, както би трябвало да бъде, без да се въвежда допълнителен осми задължителен критерий, съвсем нормално е, че ще настъпи промяна и в RFP-тата”. Той смята, че би трябвало да се отворят вратите за новопроизведени самолети, като посочи и това, че разполагане с два пъти по-голям ресурс от стартирането на проекта.

За това дали според него трябва да се прегласува наново Проекта за инвестиционен разход (ПИР) или да се изпратят нови RFP, Христов посочи, че накрая ще опрем до примерната схема за плащане. „И ако Министерство на финансите потвърди тази схема за плащане, което за мен лично е под въпрос, може да не се наложи прегласуване от Народното събрание на ПИР”, посочи той. /БГНЕС