Н.Петров: Ще се засили контролът за болничните и ще се променят някои нормативни документи

Н.Петров: Ще се засили контролът за болничните и ще се променят някои нормативни документи
Н.Петров: Ще се засили контролът за болничните и ще се променят някои нормативни документи / БГНЕС

Ще се засили контролът за болничните и ще се променят някои нормативни документи. Това заяви здравният министър Николай Петров, предаде репортер на БГНЕС.

Петров подчерта, че има тревожна тенденция за драстичния ръст на болничните. Тревогата била в няколко посоки.

На първо място – определен тип работодатели да имат индиректна да кажем полза от една такава рязко нарастваща практика. От друга страна работодатели, които са тотално ощетени от една такава практика и не на последно място цифрите, които се товарят на бюджета на НОИ били изключително тревожни.

„Имаше доста остър коментар на министър-председателя Бойко Борисов. След заседанието на МС досега се проведе оперативно заседание при него, заедно с финансовия и други министри. В този ред на мисли – набелязани са мерки и срокове, които да урегулират това ставащо все по-уродливо явление“, подчерта Николай Петров.

Той подчерта, че се дискутира въпросът за повече регулация, коректност в процеса на освидетелстване на действително болните пациенти. „Не ми се иска да влизам в детайли, но има доста добра статистика за определени лекари, за определени хора с болничен, който са прекарали в чужбина. Ще се опитаме да вкараме повече регулация със съответния санкционен режим. Ще променим, където е необходимо наредбите, ще се извършат множество проверки. Но, на този етап не можем да отговаряме на темата за 50-те % за първите 3 дни. Това ще бъде тема, предполагам на друг министър“, подчерта Петров.

„Това, което ще се направи, е да се засили контролът, ще се променят някои нормативни документи така, че ще се потърси по-сериозна и строга отговорност от тези, които го вършат. Контролните органи ще извършват контрола през линия на НЕЛК, РЗОК“, заяви още Петров.

Той уточни, че специализираните лекарски комисии ги има и сега.

От своя страна управителят на НОИ Ивайло Иванов обясни, че е бил извършен анализ в НОИ във връзка с временната нетрудоспособност. „При този анализ бе констатирано, че броят на болничните за последните 5-7 години е нараснал с 60%. Тоест ако преди 6 години са били 1,9 млн. болнични в цялата страна, сега те са над 3 млн. Трябва да се видят причините и какви са последствията“, заяви Иванов. /БГНЕС