МО: Резултатите от одита на МОБА са дадени прокуратурата миналата седмица

Каракачанов припомни, че на въпрос за фирмите на МО в парламента отговарял два пъти
Каракачанов припомни, че на въпрос за фирмите на МО в парламента отговарял два пъти / БГНЕС

Беше възложено на ръководителя на служба Вътрешен одит на МО да извърши одит на МОБА и към края на месец август, той беше представен на вниманието на министъра на отбраната. Заключенията в този одит са: Документите и резултатите от него да бъдат предадени на прокуратурата и на Финансова инспекция, което се случи миналата седмица. Намерете пряката връзка между това внасянето на документите в прокуратурата и последвалата атака през вестници и медии.

Това каза зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков, предаде репортер на БГНЕС.

Вчера Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП на пресконференция в централата на партията попита: Министърът на отбраната Каракачанов наясно ли е, че държавното дружество МОБА върви към фалит? Наясно ли е, че на практика фирмата е декапитализирана, тъй като размерът на задълженията й надхвърля размера на уставния капитал? Наясно ли е, че ръководството на дружеството, в стремежа си да реши този проблем, започва да продава части от уставния капитал на дружеството под формата на оръжие, а няма лиценз за търговия с такова? Наясно ли е, че е проведен търг в нарушение на няколко закона, на който са продадени 800 пистолета, 60 000 патрона и не малко количество бинокли?“.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира темата пред журналисти след като в Деня на народните будители награди учени и общественици. Той пожела на този ден и на БСП „да се събудят и да спрат да мислят, че са във властта от снощи или от 6 месеца”. „Да, фирма МОБА е в тежко състояние и то благодарение във времената, в които те са назначавали министрите на отбраната и те са управлявали фирмата и управителите. Аз разбирам опозицията е длъжна да търси слабите места на управляващите, но не е нормално да използва откровени лъжи като примерно заглавията в някои партийни вестници, че директорът на МОБА бил адвокат на Марешки. Ами няма как да е адвокат, след като не е юрист и това е елементарно, което може да се провери”, каза Каракачанов.

Той припомни, че на въпрос за фирмите на МО в парламента отговарял два пъти. „Прочел съм всичките цифри всъщност за всички фирми, включително и МОБА и там съм споменал, че тя е в тежко състояние както и „Военно издателство”, поради натрупани задължения във времето и то точно във времената, които те са управлявали. Така че подобен тип глупави спекулации не ги разбирам”, заяви той.

„Другото, което е твърдението, че МО цели да фалира МОБА за да даде обектите за охрана на частни фирми. Ами точно обратното е нашата политика да натоварим МОБА с максимален брой обекти собственост на МО, за да може тази фирма да се оздрави и да съществува”, заяви той и за числата даде думата на зам.-министъра.

Тук Величков каза, че охранителната фирма на МО МОБА е натрупала за последните три години – 2014, 2015 и 2016 г. задължения в размер на 1 094 000 лв. „Първите действия, които бяха предприети за оздравяване на това дружество бяха в две посоки. Първо: да се гарантират нови приходоизточници, най-вече използвайки възможността за вътрешно възлагане като принципал министърът на отбраната на обекти, включително на такива с отпаднала необходимост да бъдат охранявани от 100% дружество на Министерство на отбраната. Второто нещо беше като предприето действие от страна на новия управител в посока на съкращаване на разходите, които по наша преценка бяха в значителна степен неоправдани, имам предвид администрацията на това дружество. Там са правени политически назначения, включително имаше двама управители с по няколко хиляди лева заплата. Още в първия месец с встъпването в длъжност на новия управител бяха съкратени административни разходи, които месечно вече са с 7000 лв. по-малко”, каза Величков.

„Другото действие, което трябваше да направим беше бърз одит. Беше възложено на ръководителя на служба Вътрешен одит на МО да извърши такъв и към края на месец август, той беше представен на вниманието на министъра на отбраната. Заключенията в този одит са: Документите и резултатите от него да бъдат предадени на прокуратурата и на Финансова инспекция, което се случи миналата седмица. Намерете пряката връзка между това внасянето на документите в прокуратурата и последвалата атака през вестници и медии”, каза зам.-министърът.

На въпроса одитът, който даден на прокуратурата за какъв период е и кои ръководители са дадени, Величков отговори: „Като имена не мога да ви ги кажа. И двамата, които са били към момента на поемането на управлението на фирмата от новия управител. До тогава е имало двама управители”, каза той. За периода той посочи, че „предходния е правен 2014г. Ние имаме новия към август 2017г.”.

Следващото нещо, което по думите му направили е задълженията в бърз порядък да бъдат съкратени и предвид на предписанията от страна на НАП, която поискала 50% от приходите, които към момента са 800 000 лв. на месец да бъдат предоставени като погасяване на старите задължения към НАП. „50% предполагаше ние да не можем да изплащаме заплати на 1100 души работници. Поисках в разговор с зам.-финансовия министър Ананиев и той се съгласи бързите разговори с НАП доведоха до това да плащаме 30% от задълженията, което ни позволи да можем да изплащаме заплатите на работниците”, заяви той.

Анатолий Величков каза, че е утвърден нов бизнес план, министърът на отбраната го е утвърдил. „Той предполага до началото на идната година фирма МОБА да излезе на нула с тези задължения. /БГНЕС.